Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Citronové linguine s chřestem

Posted on
Citronové linguine s chřestem

Těstoviny, které jsou záležitostí o pár surovinách a pár minutách a přitom to je něco neskutečnýho.

Nezapomeňte akorát chřest neblanšírovat do mrtva, musí být měkký, ale zároveň stále lehce křupavý. A kůru nestrouhejte i s tim bílym pod tim, znáte se, pak je to hořký. :-))

Doba přípavy: 25 minut

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 250 g zeleného chřestu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • špetka sušených chilli vloček
  • 400 g těstovin linguine
  • 2 lžíce nadrceného parmazánu

Chřest omyjeme, odkrojíme konce a pokud je třeba, oloupeme škrabkou cca od poloviny stonku dolů k řezu. Máte-li velké a silné stonky, které jsou vláknité, chřest vložte do hrnce s vroucí vodou s trochou citronové šťávy,špetkou soli a cukru a plátkem másla a nechte přejít zhruba 3 minuty varem. Poté chřest přelijte ledovou vodou, aby zůstal krásně zelený. U baby chřestu, mladých a tenkých stonků tento krok můžete vynechat.

Ve velké pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte stroužky česneku, oloupané a rozmáčklé plochou stranou nože a nechte je chvíli na mírném stupni restovat. Přidejte chřest nakrájený podélně na poloviny (nebo příčně na cca 2 cm špalíčky, restujte zhruba 3 minuty, dokud nebude chřest tak akorát měkký, aby se dal napíchnout na vidličku, ale zároveň bude ještě mírně křupavý. Přidejte citronovou šťávu a kůru, špetku čerstvě namletého pepře, soli a chilli vloček. Prohřejte a dejte z plotýnky stranou.

Už jste zkoušeli špagety s omáčkou z pečených paprik? >>>

Linguine uvařte podle návodu na obalu a hotové je rovnou z hrnce přesuňte do pánve. Neproplachujte je, zbytky škrobové vody, ve které se těstoviny vařily, pomohou lépe navázat „omáčku”. Těstoviny důkladně promíchejte s citronovou omáčkou, dochuťte pepřem, je-li potřeba, a rozdělte na talíře. Dle chuti zakapejte olivovým olejem a posypte drceným parmazánem.

TIP: pokud budete mít doma zbytek smetany, přimíchejte jí opatrně k omáčce před podáváním a nechte trochu prohřát.

Recept byl připraven ze surovin Marks and Spencer.

2 comments

2 comments

Doporučené