Podzim a dýně v kuchyni nemusí znamenat pouze dýňovou polévku. Pusťte se s chutí i do těstovin s dýňovou omáčkou, které si vždy alespoň jednou nebo dvakrát za sezónu dopřeju. A i když nevypadají, jsou neskutečně rychlé.
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
Co budete potřebovat:
- 1 lžíce másla
- 10 lístků šalvěje
- 250 g pyré z dýně hokkaido (recept v boxíku)
- 200 ml smetany na vaření 10 % tuku
- 1/4 lžičky soli
- špetka mletého muškátového oříšku
- čerstvě mletý černý pepř
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 500 g semolinových těstovin
K podávání:
- parmazán
- nasucho opražené piniové oříšky
- V pánvi rozpusťte lžíci másla a na mírném plameni, aby se máslo nepřepalovalo, na něm opečte lístky šalvěje. Poté je dejte stranou na talířek vyložený ubrouskem. Později je použijete na dozdobení talíře.
- Do šalvějového másla přidejte dýňové pyré, promíchejte a nechte prohřát. Část odeberte stranou do hrnku, promíchejte se smetanou a až pak opatrně vlijte do pánve. Snižte plamen na minimum, aby se omáčka prohřála, ale zběsile nevařila. Smetana by se mohla srazit.
- Omáčku osolte, přidejte muškátový oříšek, pepř a nechte v ní rozpustit strouhaný parmazán. Nakonec vmíchejte ještě rajčatovou pastu.
- Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu v dobře osolené vodě. Promíchejte je s omáčkou a rozdělte na talíře. Před podáváním je posypte strouhaným parmazánem a křupavými lístky šalvěje. Přidat můžete i nasucho opražené piniové oříšky.
Jak udělat dýňové pyré?
Pokud nemáte přebytek pyré z pečení některého z dýňových moučníků, pusťte se do něj před přípravou oběda. Dýni hokkaido omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Dýni i se slupkou, pokud je hezká, rozkrájejte na kostky o straně 2 cm. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, promíchejte s trochou oleje, vložte do trouby rozpálené na 180 °C a pečte doměkka.
Po vychladnutí rozmixujte na jemné pyré.
Původní recept, který jsem postupem času dále upravila, vznikl ve spolupráci se značkou M&S.
You must log in to post a comment.