Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Švestkový kyškový koláč s mákem

Posted on
Švestkový kyškový koláč s mákem

Nadýchaný koláč s křupavým mákem v těstě a šťavnatými švestkami, to je čistá esence nadcházejícího podzimu. Zabalte se do vlněného svetru, oblečtě tlusté pletené ponožky a ukrojte si taky kousek.


Doba přípravy: 55 minut

Počet porcí: 15


Suroviny:

  • 600 g švestek
  • 2 velká vejce
  • 80 g třtinového cukru (muscovado, ale nemusí být)
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 250 ml kyšky
  • 130 g polohrubé mouky
  • 130 g ječné celozrnné hladké mouky
  • 30 g celého máku
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na dokončení:

  • 25 g másla
  • hrst půlených lískových ořísků
  • 2 lžíce ovesných vloček

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

V míse prošlehejte důkladně metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a kyšku.

Zkusili jste už můj legendární sypaný koláč s rebarborou a ovesnou drobenkou? Recept najdete TADY >>>

Postupně přisypte směs polohrubé a ječné mouky s mákem a práškem do pečiva a zašlehávejte jen tak, jak je nutné, aby se všechny ingredience propojily do hladkého těsta.

Těsto nalijte do připravené formy. Na něj rovnoměrně rozprostřete poloviny švestek. Sáhnete-li po mražených, nerozmrazujte je. Na závěr koláč poklaďte kousky másla, posypte ořechy a vločkami.

Pečte cca 40-45 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.

Ochutnejte kynutý švestkový koláč s drobenkou >>>

2 comments

2 comments

Doporučené