Nadýchaný koláč s křupavým mákem v těstě a šťavnatými švestkami, to je čistá esence nadcházejícího podzimu. Zabalte se do vlněného svetru, oblečtě tlusté pletené ponožky a ukrojte si taky kousek.
Doba přípravy: 55 minut
Počet porcí: 15
Suroviny:
- 600 g švestek
- 2 velká vejce
- 80 g třtinového cukru (muscovado, ale nemusí být)
- 70 g rozpuštěného másla
- 250 ml kyšky
- 130 g polohrubé mouky
- 130 g ječné celozrnné hladké mouky
- 30 g celého máku
- 1 lžička prášku do pečiva
Na dokončení:
- 25 g másla
- hrst půlených lískových ořísků
- 2 lžíce ovesných vloček
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
V míse prošlehejte důkladně metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a kyšku.
Postupně přisypte směs polohrubé a ječné mouky s mákem a práškem do pečiva a zašlehávejte jen tak, jak je nutné, aby se všechny ingredience propojily do hladkého těsta.
Těsto nalijte do připravené formy. Na něj rovnoměrně rozprostřete poloviny švestek. Sáhnete-li po mražených, nerozmrazujte je. Na závěr koláč poklaďte kousky másla, posypte ořechy a vločkami.
Pečte cca 40-45 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.
Ochutnejte kynutý švestkový koláč s drobenkou >>>
dezertječná moukakefírkoláčkyškamákmáslomoučníkořechyovesné vločkypečeníreceptyšvestkyvejce
Dobrý den, koláč mi vůbec nenakynul 🙁 Určite patří do receptu jen 1 lžička prášku do pečiva? 🙁 děkuji
Dobrý den, ano, patří. Pravděpodobně nebyly všechny suroviny vyndány hodinu předem z lednice a tak se těsto mohlo srazit. K.