Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Ricottové noky s rajčatovou omáčkou

Posted on
Ricottové noky s rajčatovou omáčkou

Udělat italskou klasisku úplně od píky zabere přibližně hodinu. Zkuste se proto vyhecovat a připravit těsto. Nadýchanější noky jste ještě nikdy neměli. Věřte mi.


Množství: 3-4 porce

Doba přípravy: 60 minut


Suroviny:

Noky:

  • 250 g ricotty
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 žloutky
  • 130 g hladké mouky + na poprášení
  • 1 lžíce najemno nasekané bazalky
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Omáčka:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá šalotka, najemno nakrájená
  • 1 stroužek česneku
  • 800 g nasekaných rajčat (2 plechovky)
  • 2 bobkové listy

K podávání:

  • nastrouhaný parmazán
  • bazalka

Ricottu dejte do sítka a nad miskou nechte 30 minut vykapat. Do mísy dejte ricottu s parmazánem, žloutky a hladkou mouku. Přidejte špetku muškátového oříšku, čerstvě namletého černého pepře, soli a nasekaných bazalkových lístků.

Všechny suroviny na noky dobře promíchejte, ale nehněťte těsto příliš dlouho, jen dokud se vše nespojí dohromady. Misku s těstem zakryjte víkem nebo potravinářskou fólií a dejte do lednice na 30 minut.

Mezitím připravte omáčku. V hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno nasekanou cibuli, míchejte a restujte, dokud nezprůhlední. Bude to trvat 5-7 minut. Poté přidejte také prolisovaný česnek. Restujte další 3 minuty. Přilijte rajčata a jednu plechovku studené vody a do hrnce vložte také 2 bobkové listy. Omáčku nechte na mírném plameni probublávat 40 minut do zhoustnutí. Z hotové omáčky nezapomeňte vyjmout bobkový list.

Než se dovaří omáčka, můžete připravit noky. Pracovní plochu zlehka podsypte hladkou moukou. Z těsta vytvořte válec o průměru 2 cm. Odkrajujte centimetrové kousky a zlehka je zaprašte moukou. Noky ve vodě nabudou, proto je lepší tvořit menší kousky.

Nemáte-li prkénko s drážkami na modelování noků, vezměte vidličku s dlouhými hroty a položte ji na podložku otočenou hroty nahoru. Každý kousek palcem zlehka přitlačte na zadní stranu hrotů vidličky a přejeďte s ní po shora dolů tak, aby těsto získalo podlouhlý tvar noku a vytvořily se na něm charakteristické drážky nebo ho můžete. Video návod jak udělat gnocchi pomocí vidličky najdete tady nebo se podívejte na video, jak tvarovat gnocchi jen na podložce. Noky pokládejte na pomoučenou plochu, aby se nepřilepily.

Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Vložte do ní noky, promíchejte je, aby se nepřilepily ke dnu a nechte vařit 6 minut.

Hotové noky promíchejte s rajčatovou omáčkou a podávejte se strouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.

Pozn. Tento recept obsahuje méně komplexních sacharidů a více tuku. Snažte se proto přidat sacharidy a vlákninu v jiných jídlech dne.

Doporučené