Kamarádka se mě ptala, jestli neznám recept na nějaký rebarborový koláč, který by nebyl plný „hutnýho zla“, jako je tuna másla a hodně cukru. No, s rebarborou je to oříšek, protože je plná vody a navíc bez cukru to s ní taky nejde úplně jednoduše. Nakonec jsem ale dala dohromady jeden „hodnej koláč“ s drobenkou. A zase vám budou stačit jen kelímky.
Pokud nebudete používat pravý řecký jogurt, který má méně syrovátky a je hutnější a místo něj sáhnete po normálním jogurtu nebo jogurtu řeckého typu, tak raději jedno vejce uberte, aby se koláč nesrazil.
Suroviny na dortovou formu:
Na koláč:
- 400 g rebarbory
- 2 kelímky řeckého jogurtu Milko
- 2 kelímky špaldové celozrnné mouky
- 5 PL třtinového cukru
- 1 PL vanilkového pudinku
- 2 vejce
- 1 ČL sody
- 1 ČL prášku do pečiva
- kůra z citrónu
- semínka z vanilkového lusku
Na drobenku:
- 3 PL ovesných vloček
- 1,5 PL třtinového cukru
- 2 zarovnané PL měkkého másla
- trocha semínek z vanilkového lusku
Připravíme nejprve drobenku prožmouláním vloček, másla a cukru s vanilkou a necháme stranou. Troubu předehřejeme mezitím na 180 °C.
U koláče si dejte pozor, aby všechny suroviny měly stejnou pokojovou teplotu a nedávali jste jogurt z lednice, aby se těsto zbytečně nesrazilo. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na cca 3cm špalíčky.
Vyšleháme vejce s cukrem důkladně do pěny. Přidáme jogurt a citrónovou kůru, semínka z lusku a nakonec směs mouky, pudinku, prášku do pečiva a sody. Krátce prošleháme, aby se vše propojilo, ale těsto zůstalo nadýchané a přesuneme do formy na dort, vyložené pečícím papírem, poklademe špalíčky rebarbory a nakonec rovnoměrně podrobíme připravenou drobenkou.
Pečeme 50 min až 1 hodinu, podle druhu trouby, překontrolujte raději těsto špejlí, než koláč vyndáte.
Zkuste skvělý ricottový koláč s ovocem nebo zdravější variantu kakaového koláče s tvarohem.
koláčovesné vločkypečenírebarborareceptysladkésnídaněsvačina
You must log in to post a comment.