Ovládla jsem kynuté těsto! Ne, vážně, kynuté těsto nedělám ráda, i když ho moc ráda jím. Problém jsem vždycky měla s netrpělivostí při jeho zadělávání, často se mi dělají puchýře dřív na rukou, než v těstě a tak.. Takže se mu trochu vyhýbám. Ježíšek mi ale přinesl nejlepší ruční šlehač na světě (ano, jsem jediná boggerka, která nemá krásný stolní šlehač, ale šlehá a hněte ručně.
Suroviny na 1 menší plech:
- 125 g hladké špaldové mouky
- 125 g celozrnné špaldové mouky
- 150 ml teplého mléka
- 2,5 PL třtinového cukru
- 2 PL másla
- 1 žloutek
- 1/2 balení sušeného droždí (nebo 1/3 kostky čerstvého)
- špetka soli
- ovoce (já použila švestky, broskve a borůvky)
Na drobenku:
- 6 PL jemných ovesných vloček
- hrst mandlových plátků
- 2,5 PL třtinového cukru
- 2 PL másla
- špetička soli
V misce smícháme trochu mléka, trochu cukru a trochu mouky, přidáme droždí a vymícháme „kašičku“. Necháme chvíli stranou, dokud kvásek nevzejde.
Do velké mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, cukr, žloutek, máslo a zbytek teplého mléka. K této směsi přidáme připravený kvásek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Menší plech nebo pekáček vyložím pečícím papírem, těsto na pomoučeném vále vyválím a přenesu na plech. já nemám ráda velké okraje, proto je témeř nenechávám. Těsto v pekáčku poklademe pořádně ovocem a nešetříme jím.
Nakonec si připavíme drobenku. Vločky, cukr, sůl a studené máslo důkladně promneme prsty v misce, aby se vše dobře spojilo a obalilo. Drobenkou pak rovnoměrně posypeme připravený koláč.
Okraje koláče potřeme vodou (pro matné okraje) nebo rozšlehaným žloutkem (pro leské okraje). Pečeme cca 30-45 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
Zkoušeli jste jahodový koláč s náplní z ricotty a mascarpone?
dezertkoláčovesné vločkypečeníreceptysladkésnídaněsvačina
Děkuji za tip na drobenku, je výtečná!