Hledáte-li neobvykle vláčnou bábovku, která vydrží jako čerstvá i několik dní, tohle je přesně ona. A že tajemství je vlastně červená řepa, si můžete nechat pro sebe. Nikdo to totiž nepozná.
Suroviny na formu o objemu 2,3 litru (10 šálků):
hrnek = americký „cup“, cca 236 ml
- 3 vejce
- 1/2-2/3 hrnku třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky pyré z červené řepy (2-3 střední uvařené bulvy, rozmixované)
- 2/3 hrnku podmáslí
- 1/2 tabulky hořké čokolády s 90 % kakaa (50 g)
- 70 g másla
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme ve velké míse s cukrem a vanilkovým extraktem. Přidáme pyré z červené řepy a pomalu přilíváme podmáslí.
Milujete bábovky? Zkuste mramorovou s ječnou moukou >>>
Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem. Dáme stranou a necháme zchladnout. Nyní můžeme přidat rozpuštěnou čokoládu s máslem do mísy k vejcím.
Do jiné mísy prosijeme mouku, kypřící prášek a jedlou sodu se špetkou soli. Nyní můžeme obě směsi spojit, důkladně promíchat a nalít do vymazané, případně i vysypané formy (já nejčastěji používám na vysypání strouhaný kokos).
Pečeme cca 45-60 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá a bez drobečků.
Podívejte se, jak se peče z různých druhů mouky TADY >>>
You must log in to post a comment.