Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Míša řezy: zdravější varianta

Posted on
Míša řezy: zdravější varianta

Míša řezy už od malička zbožňuju a teď jsem měla jeden kousek v práci a bylo jasno, co chci upéct dalšího a zkusit to udělat trochu zdravější. A protože vím, že Jeník to klasický pečený moc nemusí, opatrně mu říkám, jestli má rád Míša řezy (abych je zase nemusela jíst týden sama) a on odpovídá, že jo a dodává „budou zdravý, žejo..“. Budou. Jak jinak. Mimochodem, víte, jak krájet tak, aby se vám čokoláda nerozpraskala a měli jste úhledné kousky? Nůž si nahřejte pod horkou vodou nebo nad vodní párou z rychlovarné konvice před každým řezem a opatrně pod horkou čepelí nechte čokoládu tát. Abyste neměli řezy upatlané, otírejte nůž po každém ukrojení.

Suroviny na dortovou formu o průměru 24 cm:

Na korpus:

  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 1 vrchovatá lžíce pravého kakaa
  • 3 lžíce horké vody
  • špetka soli

Na tvarohový krém

  • 1 vanička tučného tvarohu (250 g)
  • 1 vanička odtučněného tvarohu (250 g)
  • 1,5 PL moučkového třtinového cukru
  • semínka z vanilkového lusku

Poleva

  • 100 g 70% hořké čokolády

Vyšleháme bílky pokojové teploty se špetkou soli do tuhého sněhu a dáme stranou. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně přidáváme během šlehání horkou vodu, žloutky se našlehají lépe. Opatrně vmícháme ke žloutkové pěně sníh z bílků a na závěr postupně prosíváme mouku s kakaem a jemně převalujeme v míse tak, aby se vše propojilo, ale sníh nespadl. Těsto na korpus přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 160 °C cca 20 min. Překontrolujeme špejlí, zda je korpus hotový.

Pokud se bojíte, že vám těsto nevyběhne našleháním bílků, přidejte lžičku prášku do pečiva.

Mezitím si připravíme krém prošleháním všech ingrediencí. Ten poté rovnoměrně rozetřeme na hotový a vychlazený korpus.

Na závěr dort nebo řezy polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme vychladit.

 

1 comment

1 comment

Napsat komentář

Doporučené