Categories Recepty, Slané pokrmy

Pizza z celozrnné mouky

Posted on
Pizza z celozrnné mouky

Domácí pizza nemusí vypadat jako z mimibazaru a nemusí být nutně z knedlíků, jak jsme z podobných bizár komunitních webů zvyklí. A může být klidně celozrnná.

Je vážně výborná, stačí se řídit základním pravidlem, že suroviny, které chceme, aby zůstaly čerstvé, jako je rukola, čerstvá bazalka, parmazán, olivy, sušená rajčata nebo i sušená šunka prosciutto, nezapékáme na pizze, ale dáváme až na konec před podáváním.

Suroviny na 4 pizzy:

  • 200 g celozrnné mouky

  • 200 g hladké mouky

  • 300 ml teplé vody

  • 1 CL soli

  • 2 PL olivového oleje

  • sáček sušeného droždí

Ze všech uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, trvá to cca 10 – 15 min. Pak těsto necháme kynout na teplém míste, dokud neznásobí dvakrát svůj objem – to může trvat cca 1 hod. Těsto si potom dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 stejné bochánky a z těch vyválíme a rukama vytaháme opravdu tenké pláty. Pokud se těsto lepí, vždy pracujte s pomoučenýma rukama a trochou mouky, kterou těsto zaprášíte, bude-li potřeba. Na těstu nedelám okraje, válím ho stejně silné po celé ploše a nesnažím se o pravidelnost, vypadá to mnohem lépe. Pizzu peču na 230 °C cca 15 min.

Co na pizzu?

Tyto pizzy jsem pomazala směsí celé plechovky krájených sterilovaných rajčat s 1.5 PL olivového oleje a sušené bazalky, s trochou soli, Rajčatovou směsí pomazávám i okraje těsta. Nahoru jsem dala mozzarellu a pečené papriky, které jsem si nejdriv vcelku upekla, stáhla z nich slupku, pokrajela na plátky a naložila do 1 PL balzamika a 1PL olivového oleje. Hotové pizzy jsem pohazela plátky prosciutta, olivami, sušenými rajčaty, rukolou a zbytkem řepových listků, co jsem měla doma a hoblinami parmazánu.

Doporučené