Čočku – samozřejmě tu na kyselo, jiná se u nás za mého dětství nejedla – jsem moc nemusela. Pak moje mamka objevila tu červenou a můj vztah k čočce se tím celkem rehabilitoval. Pokud jste na tom tedy vy nebo vaše ratolesti podobně, zkuste tenhle recept, trochu čistší ve vylepšené verzi.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut
Co budete potřebovat:
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 středně velká cibule
- 450 g červené čočky
- 1000-1200 ml horkého zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
Na dochucení:
- citronová šťáva
- sůl, pepř
K podávání:
- kyselé okurky
- dozlatova orestovaná cibulka
- správně uvařená vajíčka – podívejte se na návod, jak správně uvařit vejce natvrdo
- Ve větším hrnci rozehřejte na střední stupeň olej a máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, míchejte a restujte, dokud nezprůhlední.
- Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a přidejte do hrnce. Dobře promíchejte s cibulkou tak, aby se každý penízek hezky obalil rozehřátým olejem a máslem. Poté do hrnce vlijte 3/4 zeleninového vývaru, přidejte bobkový list, nové koření a zakryté nechte na mírném plameni probublávat pod pokličkou přibližně 25 minut nebo dokud čočka tekutinu neabsorbuje, nebude krémová a měkká. Bude-li se vývar ztrácet příliš rychle, během vaření přilijte zbylý vývar.
- Hotovou čočku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud vám citron na dochucení nestačí, můžete použít trošku vinného octa.
- Podávejte s okurčičkami, křupavou cibulkou orestovanou na trošce řepkového oleje a vařeným vejcem. Pokud si neumíte čočku představit bez houstiček, skvělý recept na vláčné jogurtové housky najdete ve Výživné knize o jídle.
TIP: Uvaříte-li čočku v dobrém zeleninovém vývaru, není potřeba příliš dochucovat, bude skvělá sama o sobě, věřte mi.
BEZ LEPKU: Není potřeba používat jíšku, červená čočka má skvělou konzistenci i bez ní.
BEZ MLÉKA
VEGAN: Máslo v receptu nahraďte řepkovým olejem. Místo vajíčka doplňte čočku kostičkami opečeného uzeného tofu, dobrým rostlinným párkem (jak je vybírat najdete ve Výživné knize o jídle) anebo si vychutnejte čočku jen tak s restovanou cibulkou.
You must log in to post a comment.