Moje nejoblíbenější norský cukroví. Je hodně podobné našemu lineckému, ale přidávají se do těsta pistácie. Krásně voní po citronové kůře a skvěle chutná s jahodovým džemem.
Suroviny:
- 75 g jemně mletých pistácií
- 75 g jemně mletých mandlí
- 150 g hladké mouky
- 80 g třtinového cukru jemně namletého v robotu
- 150 g měkčího másla
- kůra z jednoho citronu
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici odpočívat přes noc, do druhého dne. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme, jako jsme zvyklí u lineckého.
Cukroví pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě přepnuté na horkovzduch a rozpálené na 150 °C asi 10-15 minut. Cukroví musí být zlaté, ale ne hnědé.
Po upečení necháme cukroví trochu vychladnout, než ho začneme sundavat z plechu, protože by se nám lámalo. Slepuji jahodovou marmeládou, ale norové používají i čokoládovou ganachi.
Už jste viděli recept na vanilkové rohlíčky?
vánocevánoční cukroví
You must log in to post a comment.