Categories Vánoce ❄

Norské vánoční cukroví s pistáciemi

Posted on
Norské vánoční cukroví s pistáciemi

Moje nejoblíbenější norský cukroví. Je hodně podobné našemu lineckému, ale přidávají se do těsta pistácie. Krásně voní po citronové kůře a skvěle chutná s jahodovým džemem. 

Suroviny:

  • 75 g jemně mletých pistácií
  • 75 g jemně mletých mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru jemně namletého v robotu
  • 150 g měkčího másla
  • kůra z jednoho citronu

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici odpočívat přes noc, do druhého dne. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme, jako jsme zvyklí u lineckého.

Cukroví pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě přepnuté na horkovzduch a rozpálené na 150 °C asi 10-15 minut. Cukroví musí být zlaté, ale ne hnědé.

Po upečení necháme cukroví trochu vychladnout, než ho začneme sundavat z plechu, protože by se nám lámalo. Slepuji jahodovou marmeládou, ale norové používají i čokoládovou ganachi.

Už jste viděli recept na vanilkové rohlíčky?

Doporučené