Categories Vánoce ❄

Vanilkové rohlíčky

Posted on
Vanilkové rohlíčky

Lalala..tohle jsou fakt ty pravý Vánoce a měla jsem to tak vždycky, i když jsem vanilkový rohlíčky dlouho nejedla. Čím jsem ale starší, tím víc mi chutnají. 

Doporučuju použít na jejich přípravu přímo vanilkový lusk a nespoléhat se jen na vanilinový nebo vanilkový cukr. Tím, že těsto necháváte uležet se vanilka má čas rozvonět a je to naprosto boží. Pokud chcete vanilkové rohlíčky mandlové, stačí použít do těsta pouze mleté mandle. Budou chutnat skvěle.

Je třeba dodat, že nejsou  fitness. To ale neznamená, že nejsou zdravé. Podle mě zdravé znaměná z kvalitních surovin. Zdravé znamená, že vynechám ztužené rostlinné tuky, že použiji kvalitní mouku, kvalitní čerstvé ořechy a pravé máslo. Nezdravé je potom už jen to množství. Jak to vnímáte vy?

Suroviny:

  • 1 hrnek kvalitní hladké mouky
  • 3/4 hrnku mletých mandlí, lískových nebo vlašských ořechů
  • 2 PL moučkového cukru
  • 125 g másla + proužek navíc
  • semínka z vanilkového lusku

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Druhý den tvarujeme rohlíčky a těsto se snažíme udržovat vychlazené, aby se s ním dobře pracovalo.

Rohlíčky jsou velice náchylné na teplotu, proto pokud se vám začne těsto pod rukama drolit nebo trhat, nejspíš ho hnětete a zahříváte rukama už příliš dlouho. Dejte ho proto odpočinout na chvíli do ledničky.

Vytvarované rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v horkovzdušné troubě rozpálené na 150 °C asi 15-20 minut.

Doporučené