Categories Vánoce ❄

Kokosové kostky aneb lamington cake

Posted on
Kokosové kostky aneb lamington cake

Kokosový kostky byly jednu dobu jediný cukroví, který jsem brala na milost. Jako dítě jsem je milovala. Teď, po témeř třiceti letech jsem zjistila, že pochází z Austrálie a jmenuje se „lamington cake“. Nechápu, jak se vzalo v naší rodinný sbírce receptů a možná jsme si je trochu upravili. Ale ok. V pořádku. 

Suroviny na 1 klasický plech (cca… 200 ks?):

  • 250 g kvalitní hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 250 g másla
  • 5 vajec
  • 2 PL mléka
  • 2 PL rumu
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • vanilkový cukr

Na dokončení:

  • rum na pokapání
  • hořká čokoláda
  • strouhaný kokos
  • moučkový cukr
  • vanilková semínka

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh a dáme stranou. Ke žloutkům přidáme cukr a měkké máslo a vyšleháme do pěny, poté k vyšlehané pěně prosijeme mouku s práškem do pečiva.

Do těsta přidáme mléko, rum a pomalu a opatrně vmícháme sníh z bílků, aby nespadl a nepřišli jsme o nadýchanost. Těsto přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C dozlatova.

Před vyjmutím z trouby zkontrolujeme korpus dřevěnou špejlí, aby na ní neulpívaly drobečky.

Druhý den rozkrájíme korpus na kostičky o hraně cca 2 cm, které trochu pokapeme rumem. Potom každou kostku obalujeme v rozpuštěné čokoládě a ve směsi strouhaného kokosu a trochy moučkového cukru s vanilkou.

Viděli jste už recept na norské vánoční cukroví?

5 comments

5 comments

Doporučené