Kokosový kostky byly jednu dobu jediný cukroví, který jsem brala na milost. Jako dítě jsem je milovala. Teď, po témeř třiceti letech jsem zjistila, že pochází z Austrálie a jmenuje se „lamington cake“. Nechápu, jak se vzalo v naší rodinný sbírce receptů a možná jsme si je trochu upravili. Ale ok. V pořádku.
Suroviny na 1 klasický plech (cca… 200 ks?):
- 250 g kvalitní hladké mouky
- 250 g cukru
- 250 g másla
- 5 vajec
- 2 PL mléka
- 2 PL rumu
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- vanilkový cukr
Na dokončení:
- rum na pokapání
- hořká čokoláda
- strouhaný kokos
- moučkový cukr
- vanilková semínka
Oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh a dáme stranou. Ke žloutkům přidáme cukr a měkké máslo a vyšleháme do pěny, poté k vyšlehané pěně prosijeme mouku s práškem do pečiva.
Do těsta přidáme mléko, rum a pomalu a opatrně vmícháme sníh z bílků, aby nespadl a nepřišli jsme o nadýchanost. Těsto přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C dozlatova.
Před vyjmutím z trouby zkontrolujeme korpus dřevěnou špejlí, aby na ní neulpívaly drobečky.
Druhý den rozkrájíme korpus na kostičky o hraně cca 2 cm, které trochu pokapeme rumem. Potom každou kostku obalujeme v rozpuštěné čokoládě a ve směsi strouhaného kokosu a trochy moučkového cukru s vanilkou.
Viděli jste už recept na norské vánoční cukroví?
vánocevánoční cukroví
Dobrý den, chystám se na lamington cake a napadlo mě, jestli je možné místo obyčejné hladké mouky použít kokosovou mouku? A pokud ano, dám tam stejné množství?
Děkuji za odpověď.
Dobry den, ja bych to urcite nedelala, kokosova mouka je jen namlety orech a ma jine vlastnosti, tudiz vam to nadychany piskot tak, jak ma byt v receptu neudela. Maximalne bych nahradila 1/4 mnozstvi klasicke mouky 🙂
Jakou mají cca trvanlivost? #vanocnicukrovi
Dobrý den, kostky jsem podle vás upekla a mají skvělý úspěch, v práci i doma👌🌹
Krásný den, tak to mám obrovskou radost! ❤️ děkuji!!