Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Bylinkové kuřecí stripsy z trouby

Posted on
Bylinkové kuřecí stripsy z trouby

Kuřecí z trouby může být šťavnaté a pokud je navíc obalené v křupavé strouhance, může být sakra skvělé. A není potřeba rozpalovat pánev.


Počet porcí: 4

Doba přípravy: 15 minut + 40 minut pečení


Co budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 150 g řeckého jogurtu s 10 % tuku
  • 100 g panko strouhanky
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce nasekané petržele
  • 3 lžíce rozpuštěného přepuštěného másla (ghí)
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • citronová šťáva
  1. Kuřecí prsa nakrájejte na podélně na 4–5 proužků. Maso zlehka naklepejte, přesuňte do mísy, osolte a opepřete. Poté přidejte řecký jogurt, trochu citronové šťávy, dobře promíchejte, aby se každý kousek masa obalil jogurtem a nechte 10 minut marinovat.
  2. Troubu nechte předehřívat na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  3. V misce promíchejte panko strouhanku s parmazánem a petrželí a do této směsi kuřecí kousky obalte. Snažte se strouhanku na maso dobře přitlačit prsty.
  4. Obalené stripsy skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte rozpuštěným máslem, vložte plech do rozpálené trouby a pečte přibližně 40 minut dozlatova.
  5. Stripsy podávejte s pažitkovými bramborami a bramborovou kaší.

Pečení je z nutričního hlediska vhodnější tepelnou úpravou masa než smažení. Neznamená to ale, že si smažený řízek nebo jiný pokrm nemůžete dopřát nikdy. Jedná se ovšem o kulinární úpravu, která by ve vašem jídelníčku neměla převažovat a smažené pokrmy by se neměly v jídelníčku objevovat každý den. Nezapomeňte také zvolit vhodný tuk. Tím nejlepším pro tepelnou úpravu je řepkový olej, který se nepřepaluje a má ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Více informací o tucích a jejich použití i nutričních vlastnostech najdete ve Výživné knize o jídle.

Doporučené