Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Narozeninový dort pro děti i dospělé

Posted on
Narozeninový dort pro děti i dospělé

(Nejen) První dort.🎂🎪 Lehoučký, sladký tak akorát, snadno obměnitelný. Tenhle dort rozhodně nezbude a poperou se o něj děti i dospěláci. Základ úspěšného dortu je totiž pořádná porce dobrého krému, a ta tady nechybí.

Dceři k prvním narozeninám jsem měla za cíl udělat takový dort, v němž bude minimum cukru a vycházela jsem z toho nejjednoduššího receptu, který už z ode mě znáte. Nepekla jsem žádný dort bez přidaného cukru z banánů, jelikož i ovocný cukr je jednoduchý cukr a problém nevytváří chudák sloučenina sacharóza. Jako odborník zastávám názor, že záleží hlavně na četnosti sladkostí, množství cukru v nich, v tom, jak dítě sladké vnímá a jestli je kousek reálného dezertu to jediné, co občas dostane, anebo je jeho jídelníček protknutý sladkostmi, slazeným pitím, džusy a slazenými ml. výrobky.

Navíc i když je pro mojí Sáru jídlo život, tak podle očekávání snědla pár soust a zbylé 11.5 porce jsme si užili my, dospělí.

Na formu o průměru 24 cm budete potřebovat:

  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 180 g cukru
  • 6 lžic horké vody
  • 240 g hladké mouky
  • lžička kypřicího prášku (jde to bez něj, ale pokud se bojíte, dejte ji tam)
  • 1/2 vanilkového lusku (druhou polovinu jsem nechala na krém)
  • máslo a hrubá mouka ny vymazání a vysypání formy

Malinová omáčka:

  • 200 g mražených malin
  • 100 ml vody
  • ovocné pyré na doslazení (měla jsem doma jablečno-meruňkové)

Na krém:

  • 600 g creamcheese (použila jsem Lučinu pro děti, protože obsahuje nejmíň soli)
  • 2 kelímky smetany ke šlehání 40 % tuku
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • zbytek semínek z vanilkového lusku
  1. Dort dělejte den předem. Suroviny na těsto vyndejte 30 minut před pečením z lednice. Vymažte formu na dort máslem, vysypte hrubou moukou. Troubu nechte předehřát na 180 °C.
  2. Mezitím vyšlehejte sníh z bílků a dejte misku bokem. Ve větší šlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny (pokud máte třtinový, bude pěna tmavší), přidejte postupně lžíci za lžící horkou vodu a poté opatrně a ve třech fázích vmíchejte sníh. Nakonec vmíchejte i mouku (do ní lze vmíchat kypřidlo), prosátou a postupně, aby všechna vaječná pěna nespadla.
  3. Přesuňte do formy a o trochu více těsta nažeňte do krajů, ať není dort příliš vypouklý. Vložte do trouby, teplotu snižte na 170 °C a pečte dozlatova dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, přiznán se, že jsem čas nehlídala, ale bude to něco kolem 40-45 minut.
  4. Dort nechte úplně zchladnout, mezitím připravte malinový rozvar, maliny a vodu dejte do hrnce a nechte pomalu vařit hodinu do zhoustnutí. Já jsem pasírovala, protože můj táta nesnáší malinová zrníčka, vy nemusíte. Doslaďte podle chuti přesnídávkou a nechte vychladit.
  5. Krém uděláte jednoduše, do mísy dáte creamcheese a smetanu, vanilku i cukr a šleháte do požadované konzistence, bude stačit fakt chvilka.
  6. Zchladlý dort prohlédněte a pokud je hodně vypouklý, seřízněte vršek tak, abyste ho srovnali. Pak prořízněte dvakrát korpus, krém si rozdělte na tři části a maliny na dvě.
  7. První patro potřete 1/3 krému, na to rozvoměrně lžící navrstvěte malinový rozvar, stejně tak udělejte další patro. Poslední třetinou krému pomažte horní patro a boky dortu. Nechte do druhého dne zchladit.

K tomu dortu chci ještě říct, že nejste horší rodič, když dort koupíte, nemusíte nic péct. Každý umí něco jiného a ne vždy jsou podmínky ideální a ne vždy vše vyjde podle plánu, i když moc chcete. Pro všechny případy si najděte kontakt na nejbližší kavárnu, kde pečou „něco jako cheesecake“ anebo si uložte recept na můj jednoduchý cheesecake, ten zvládnete během chvilky. Buďte na sebe hodní.

Doporučené