Mrkváč mám prostě nějak spojený s našim prvním randěním s Honzou. Milovala jsem několik let ten ze Starbucksu, pak jsem si zamilovala ten, co jsme pekli v naší šílený barevný kavárně v Norském Evangeru. No a Honza mě nikdy nezval na rande na kafe nebo na večeři, ale vždycky na mrkváč a hledali jsme ten nejlepší. Dodnes, když jdeme na kafe a mají mrkváč, bereme si jeden ten a k tomu něco jinýho na ochutnání.
Když jsem tenkrát přijela z Norska a přivezla si recept na mrkváč, který byl, co si budeme povídat, né úplně štíhlá linie-friendly a udělala z něj zdravější. Pak jsem se k němu vrátila loni a recept jsem ještě trochu upravila. A tady je.
Suroviny na dortovou formu Ø 24 cm
Hrnek = americký cup, cca 230 ml
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 3 středně velké mrkve
- 2 vejce
- 4-5 PL třtinového cukru
- 1 kelímek bílého jogurtu (120 g)
- 3 PL řepkového oleje
- 3/4 ČL skořice
- 3/4 ČL kuchyňské sody
- 1 ČL prášku do pečiva
- kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
- hrst vlašských ořechů (nemusí být)
- hrst rozinek namočených předem do rumu
Na krém:
- 250 g Philadeplhie nebo Lučiny
- 2-3 PL javorového sirupu
- 2 PL limetkové šťávy
- špetka mleté vanilky nebo pár kapek extraktu (nemusí být)
Vyšleháme cukr s vajíčky do pěny, přidáme jogurt, olej a citronovou kůru. Postupně vmícháme prosátou mouku se skořicí sodou, práškem do pečiva a špetkou soli a na závěr do směsi vmícháme oloupanou a na jemném struhadle nastrouhanou mrkev.
Do těsta nakonec přisypeme pokrájené vlašské ořechy a rozinky namočené v rumu (naposledy jsem je v něm nechala v lednici několik dní, než jsem se k pečení dostala :)).
Mimochodem, zkoušeli jste celozrnnou cuketovou bábovku?
Dort pečeme cca 30-40 minut na 180 °C, samozřejmě závisí na typu trouby, proto po 30 minutách překontrolujte vnitřek dortu dřevěnou špejlí. Pokud vyjde suchá, dort je hotový. Nebude ale suchý i když na něj pár minut zapomenete.
Na upečený dort připravíme krém. Vyšleháme čerstvý sýr s javorovým sirupem, limetkovou šťávou a vanilkou a namažeme na vychlazený korpus. Dort nechte ideálně přes noc v lednici uležet.
Chcete vědět jak na zdravější Míša řezy?
dezertdortpečeníreceptysladkésnídaněsvačina
Výborný! Moc se povedl🥰