Ječná mouka, tedy ta z ječmene, se přidává do těsta na jeho zkypření a provzdušnění. Proto je tento celoječný koláč dokonale vláčný a nadýchaný a je kupodivu úplně bílý, i když je mouka celozrnná.
Suroviny na formu Ø 24 cm:
Hrnek = americký cup, cca 230 ml
- 260 g celozrnné ječné mouky
- 350 ml podmáslí
- 40 g mletého máku
- 3 PL měkkého másla
- 2 vejce
- 4 PL medu
- 1 PL prášku do pečiva
- špetka soli
- švestky
Troubu předehřejeme na 180 °C. Mezitím vyšleháme mokré suroviny, tedy vejce s medem a máslem do pěny a přidáme podmáslí.
Vedle v misce smícháme prosátou mouku s mákem, práškem do pečiva a solí a postupně vmícháme do „mokré“ směsi.
Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem, poklademe přepůlenými švestkami a pečeme cca 35-40 min, dokud koláč na povrchu nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá, bez drobečků.
Zkoušeli jste už švestkovou bublaninu ze Skyru?
dezertdortmákpečeníreceptysladkésnídaněsvačinašvestky
Koláč je super, díky za recept! Provedla jsem malou substituci za ječnou mouku, ale i z kombinace rýžové a celozrnné špaldové vylezl moc dobrý výsledek. A úplně boží je s domácí šlehačkou…
Skvele!! Tak to mam radost, moc dekuju?