Abyste vykouzlili fantastický dezert, na který budou chtít všichni recept, nemusíte strávit v kuchyni celé odpoledne nebo mít kdovíjaké zkušenosti s pečením. Tenhle švédský „smulpaj“ nebo také „crumble“ s jablky a skořicí se povede úplně každému. A každý by měl alespoň jeden takový crumble za podzim upéct.
Tenhle křupavý koláč s máslovo-skořicovými jablky na první pohled možná nevypadá, ale až do křupavé drobenky zaboříte poprvé lžíci, budete se muset hodně přemlouvat, abyste nechali něco i pro ostatní. Budete ho milovat stejně jako já a stejně jako já ho budete mít na svém seznamu podzimních a zimních radostí, které každoročně nesmíte minout.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6
Suroviny:
- 1 lžíce másla
- 5 středních jablek
- 1 lžička skořice
Drobenkové těsto:
- 100 g chladného másla
- 4 lžíce cukru (65 g)
- 80 g hladké mouky
- 90 g ovesných vloček
- špetka soli
K podávání:
- polotučný tvaroh/řecký jogurt nebo skyr
Postup práce:
- Troubu předehřejte na 225 °C.
- Zapékací mísu vymažte lžící másla. Jablka oloupejte a zbavíte jádřinců. Poté je nakrájejte na tenké měsíčky a rozdělte do vymazané zapékací mísy. Posypte skořicí a promíchejte.
- Máslo, cukr, pšeničnou mouku, ovesné vločky a sůl dejte do velké mísy a prsty vypracujte drobivou hmotu. Drobenku rovnoměrně rozložte na jablka.
- Koláč vložte do trouby a ve střední části pečte přibližně 20–25 minut, dokud křupavá drobenka na povrchu nezezlátne.
- Podávejte ještě teplé, s tvarohem nebo řeckým jogurtem.
You must log in to post a comment.