Mít pořád nové a nové nápady, co upéct, aby to nebyly zrovna lívance a budou pro nás dostatečně zdravý, abychom si je dali k snídani nebo si je během dne jen tak ukrojili, není úplně jednoduchý. Jeden kus normálního „šugrfull“ dortu se u nás sní raz dva, ale celá klasická bábovka se neztratí. Proto jsem dala dohromady tuhle z ricotty s podílem ovesný mouky, s chutí citrónu a rozmarýnu. Připadá vám to jako zvláštní chuťová kombinace? Jo, to říkal i Honza při prvním kousku a nakonec jich odpařil 5. Z toho jeden dvojitej.
Suroviny na klasickou bábovkovou formu:
(kelímek používejte jeden – ten od ricotty)
- 1 kelímek ricotty (250 g)
- 1,5 kelímku polohrubé mouky
- 0,5 kelímku ovesné mouky (jemně namletých ovesných vloček) + trochu na vysypáni formy
- 1/2 kelímku třtinového cukru
- 1/3 kelímku olivového oleje + trochu na vymazáni formy
- 2 vejce
- kůra ze dvou citronů
- šťáva ze dvou citronů
- 5 PL mléka
- 1 PL na drobno nasekaného rozmarýnu
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sody
- 1/4 ČL soli
- vanilkový extrakt nebo vanilka (nemusí být)
Bábovkovou formu vymažeme olivovým olejem a vysypeme ovesnou moukou.
Troubu predehřejeme na cca 175 °C.
Ve velké míse smíchame obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme. V jiné míse smícháme zbylé ingredience a důkladně je prošleháme. Ricottovou směs vmícháme do mísy se suchými surovinami a jemně promícháme gumovou stěrkou, dokud nevznikne hladké těsto. Snažte se jako u palačinek těsto nepřešlehat, aby nebylo tuhé. Přesuneme do připravené formy a pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit.
Ahoj,
kdybych chtěla použít sušený rozmarýn, kolik ho dát, lžičku? Bojím se, aby to nebylo příliš…
díky
Dobrý den, netroufám si odpovědět, nikdy jsem to nezkoušela. I lžička je podle mě příliš intezivní. Byla bych raději opatrná, ale bohužel nedokážu střelit přesné množství takhle od boku.
Zdravím Vás, bábovka je výborná a také je hotová šup šup. Sušený rozmarýn bych nedoporučila. Mě osobně v bábovce ta vůně čerstvého rozmarýnu přijde tak osobitá a krásně se doplní s ostatními ingrediencemi, že sušená bylinka by mohla celé kouzlo receptu pokazit a hodit na jiný level :).
Krasny den, ja si to myslim taky, susene bylinky nerada pouzivam. Z druhe strany rozmaryn je jediny, ktery podle me za suseneho stavu chut tolik nemeni. Susena bazalka napriklad je ale silene oskliva. Ale mate pravdu, ani ja bych nenahrazovala, radeji bych vynechala.
Výborná bábovka! Nemohla jsem sehnat ovesnou mouku a nemám doma bohužel náčiní, kterým by šly vločky rozdrtit, tak jsem to nahradila pohankovou krupicí. Povedlo se a bábovka je skvělá. Příště klidně přitlačím s rozmarýnem a dám tam o malinko víc, je to skvělá obměna a na léto jako dělaná.
pohankova krupice zni dobre, díky za info, že i tak se povedlo :-)) Karol