Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Cuketová celozrnná bábovka s čokoládovými kousky

Posted on
Cuketová celozrnná bábovka s čokoládovými kousky

Cuketovou bábovku nemůžete zkazit. Patří mezi takové ty jednoduché evergreeny na jedno zamíchání. Díky cuketě je tahle bábovka vláčná, i když jí v troubě necháte chvilku déle, takže se jí nemusí bát ani začátečníci. Moje trochu praskla, protože jsem jí pekla na poslední chvíli, než jsem měla Honzu vyzvednout v práci. Vyndala jsem jí z trouby a nenechala ani odpočinout a hned jí vyklopila.

Bábovku určitě nechte ve formě pár minut vypářit a teprve potom jí vyklopte, aby jste jí měli hezčí, než já.

Suroviny na 1 větší bábovkovou formu:

(hrnek= americký cup, cca 236 ml)

  • 3 hrnky nastrouhané cukety (cca 2 menší cukety)
  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 2/3 hrnku řepkového oleje
  • 5 PL třtinového cukru
  • 3 PL pravého kakaa
  • 1,5 PL chia semínek
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového extraktu nebo semínka z lusku
  • 1/2 ČL skořice
  • 6 kostiček čokolády s 70 % kakaa
  • kůra z limetky
  • špetka soli

V jedné míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli. V jiné míse vyšleháme důkladně vejce s třtinovým cukrem do pěny, přidáme olej, vanilku, chia semínka, limetkovou kůru a nakonec i cuketu.

Zkoušeli jste už sicilskou citronovou bábovku s ricottou?

Troubu předehřejeme na 160 °C.

Do cuketové směsi vmícháme směs suchých ingrediencí, nasekanou hořkou čokoládu a promícháme. Bábovkovou formu vytřeme olejem, vysypeme strouhaným kokosem a naplníme 3/4 těsta. Do zbylé 1/4 těsta prosijeme kakao, spojíme a nalijeme do bábovkové formy jako poslední vrstvu. Na několika místech gumovou stěrkou zatlačíme kakaovou část těsta dolů, aby se vytvořilo mramorování.

Bábovku pečeme 60-75 minut, podle typu trouby. Uvnitř bude vláčná, ale při kontrole dřevěnou špejlí by těsto nemělo být mokré a lepivé a na špejli ulpívat.

Recept na tvarohovou bábovku s borůvkami tady >>>

6 comments

6 comments

Doporučené