Cuketovou bábovku nemůžete zkazit. Patří mezi takové ty jednoduché evergreeny na jedno zamíchání. Díky cuketě je tahle bábovka vláčná, i když jí v troubě necháte chvilku déle, takže se jí nemusí bát ani začátečníci. Moje trochu praskla, protože jsem jí pekla na poslední chvíli, než jsem měla Honzu vyzvednout v práci. Vyndala jsem jí z trouby a nenechala ani odpočinout a hned jí vyklopila.
Bábovku určitě nechte ve formě pár minut vypářit a teprve potom jí vyklopte, aby jste jí měli hezčí, než já.
Suroviny na 1 větší bábovkovou formu:
(hrnek= americký cup, cca 236 ml)
- 3 hrnky nastrouhané cukety (cca 2 menší cukety)
- 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce
- 2/3 hrnku řepkového oleje
- 5 PL třtinového cukru
- 3 PL pravého kakaa
- 1,5 PL chia semínek
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu nebo semínka z lusku
- 1/2 ČL skořice
- 6 kostiček čokolády s 70 % kakaa
- kůra z limetky
- špetka soli
V jedné míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli. V jiné míse vyšleháme důkladně vejce s třtinovým cukrem do pěny, přidáme olej, vanilku, chia semínka, limetkovou kůru a nakonec i cuketu.
Zkoušeli jste už sicilskou citronovou bábovku s ricottou?
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Do cuketové směsi vmícháme směs suchých ingrediencí, nasekanou hořkou čokoládu a promícháme. Bábovkovou formu vytřeme olejem, vysypeme strouhaným kokosem a naplníme 3/4 těsta. Do zbylé 1/4 těsta prosijeme kakao, spojíme a nalijeme do bábovkové formy jako poslední vrstvu. Na několika místech gumovou stěrkou zatlačíme kakaovou část těsta dolů, aby se vytvořilo mramorování.
Bábovku pečeme 60-75 minut, podle typu trouby. Uvnitř bude vláčná, ale při kontrole dřevěnou špejlí by těsto nemělo být mokré a lepivé a na špejli ulpívat.
Recept na tvarohovou bábovku s borůvkami tady >>>
bábovkačokoládacuketadezertpečeníreceptysladkésnídaně
Dobrý den. Z cukety vymačkáváte vodu? Zdravím Monika
Dobrý den, nene, použijete vše i se šťávou 🙂
Famózní bábovka, ve které cuketu nikdo nepozná 🙂
Já jsem nahradila chia semínka kokosovou moukou, kakao jsem „řízla“ karobem, cukr březový místo třtinového a výsledek byl na jedničku podtrženou ;-))) Moc děkuji za recept na skvělou bábovku, kterou budu péct zase.
Moc děkuji!! 🙂
Dobrý den, Karolíno, udělala jsem jako muffiny a byly prostě báječné. Už nemám cuketu. Nemáte zkušenosti nebo doporučení, jestli by šla cuketa nahradit dýňovým pyré, případně strouhanou mrkví? Potřebuju je udělat znovu 🙂
Dobry den, myslim, ze by to mohlo fungovat :-)))