Názory na kokosový olej se v dnešní době velice různí, především díky rozmachu alternativních výživových směrů. Běžní spotřebitelé jsou proto mnohdy zmatení, zda tedy kokosový olej ano nebo ne. Jak to tedy s kokosovým olejem skutečně je?
Přestože hovoří alternativní výživoví poradci nebo celebrity ve prospěch „kokosáče“, ve skutečnosti patří mezi nejméně vhodné tuky, které si na talíř můžete dát. Obsahuje 90 % nasycených mastných kyselin (tedy zhruba o 40 % více, než máslo). A jak už víte, nadměrný příjem těchto tuků je nežádoucí. Nezávislá světová zdravotnická organizace WHO proto na základě vědeckých studií řadí tento olej mezi méně vhodné tuky a doporučuje jeho konzumaci omezit.
Proč si někteří lidé myslí, že je zdravý?
Jedná se o nepřesné pochopení jeho chemického složení. To je tvořeno především kyselinou laurovou, mastnou kyselinou se středně dlouhým řetězcem, což svádí k zaměňování kokosového oleje s populárním MCT olejem s prospěšnými mastnými kyselinami se středně dlouhým řetězcem (z angl. Medium Chained Triglycerides). Bohužel, těch prospěšných MCT je v kokosovém oleji minimum, maximálně 10 %. V jeho složení převažuje zmíněná kyselina laurová. Ta se nachází na pomyslné horní hranici mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, její účinky proto odpovídají nasyceným mastným kyselinám s řetězcem dlouhým. Kokosový tuk tedy sice zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, nicméně stejným způsobem zvyšuje i hladinu toho cholesterolu „zlého“, tedy LDL.
Podívejte se, proč jsou některé tuky zdravé více a některé méně >>>
Kam teda s ním, ptáte se?
Díky vysokému podílu nasycených mastných kyselin se kokosovému oleji nedá upřít vcelku vysoký kouřový bod. Panenský kokosový olej se tak dá využít pro šetrnou tepelnou úpravu, rafinovaný snese i teploty vyšší. O žádný superzdravý zázrak na smažení se ale nejedná. Na trhu existují oleje s vyšším kouřovým bodem, které mají mnohem vhodnější složení, jako je například olej řepkový.
Kokosový olej v kuchyni využívejte se stejným respektem jako živočišné tuky. Budou-li ve vašem jídelníčku převažovat kvalitní rostlinné oleje, tak vám výjimečné použití kokosového oleje nevadí. Vždy se racionálně zamyslete nad skutečným snědeným množstvím. Pokud na malém množství takového oleje jednou za měsíc opečete lívance pro čtyři osoby nebo přidáte dvě nebo tři lžíce do domácí granoly, které připravíte kilo a vydrží vám ve sklenici měsíc, není to stejné, jako když si ho dopřáváte denně v dezertech, a ještě k tomu na něm smažíte.
Kokosový tuk není jen olej
Nezapomeňte, že nasycené mastné kyseliny neobsahuje pouze kokosový olej, ale také samotný kokos nebo kokosové mléko či kokosová smetana. Všechny tyto produkty proto konzumujte v rozumné míře, abyste nevědomky nepřijímali více nevhodných tuků, než si myslíte. Kokosové mléko obsahuje přibližně 5x více tuků než mléko kravské plnotučné, proto byste jím klasické mléko nahrazovat neměli. Vnímejte ho spíše jako variantu smetany ke šlehání, tam je složení tuků v podstatě srovnatelné. Kokosová voda tuky neobsahuje.
TIP: Kokosový olej je tuhý a taje při teplotě 23-26 °C. Této vlastnosti se hojně využívá při výrobě známé „ledové“ čokolády nebo oblíbených švýcarských čokoládových pralinek. V ústech se tuhý kokosový olej začne pomalu rozpouštět a vytvářet chladivý dojem.
kokoso potravináchtipytukyužitečnévýživa
You must log in to post a comment.