Risotto je jeden z receptů, na které pravidelně na půl roku až rok zapomínám, že je vlastně umím. Takže je pak celkem milý překvapení, když si vzpomenu, že bych mohla uvařit něco jinýho než grilovaný hermelín. Život vegetariánů někdy neni jednoduchej, a pokud jeden z nich nejí houby, je to všechno ještě mnohem těžší.
Suroviny na 4 porce:
- 320 g kulatozrnné rýže arborio
- 200 g hrnku mraženého hrášku
- 100 ml bílého vína
- 1 PL másla
- 1 PL olivového oleje
- 1 větší cibule
- kůra z 1/2 citronu
- zeleninový vývar dle potřebyy
Na rukolové pesto:
- hrst listů rukoly
- sůl
- lžíce citrónové šťávy
- kůra z 1/2 citrónu
- 1 stroužek česneku
- 2 PL olivového oleje
K podávání:
- parmazán
- zakysaná smetana
Nejprve si připravíme rukolové pesto. Rukolu rozmixujeme se stroužkem česneku, olivovým olejem, citrónovou kůrou a šťávou, trochou soli na a odložíme stranou. Připravíme si také teplý zeleninový vývar. Já ho odhadem připravuji téměř litr.
Zkuste třeba i těstoviny s luxusní avokádovou omáčkou a restovanými rajčaty.
Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme ve velkém hrnci na rozpuštěném másle a olivovém oleji. Když zesklovatí, přidáme rýži a necháme zrníčka obalit v másle, oleji a šťávě cibule. Restujeme cca 3 minuty. Poté přilijeme bílé víno a jednu naběračku zeleninového vývaru a přivedeme k varu, aby se alkohol vyvařil. Bude to trvat pár minut.
Do rizota postupně po sběračkách přidáváme vývar. Vždy vmícháme a počkáme, než se do rýže vpije. Takto postupujeme až do chvíle, kdy rýže tekutinu nesaje, je měkká a krémová, takže v ní vařečka zanechává cestičku. Potom přidáme hrášek. Během vaření ochutíme špetkou čerstvě strouhané citrónové kůry a solí.
Rizoto je dobré nechat před podáváním v hrnci pár minut odstát, zhoustne a konsistence se stane mnohem příjemnější a pevnější. Podáváme se zakysanou smetanou, rukolovým pestem a hoblinkami parmazánu.
Už jste ochutnali domácí pesto z pečených paprik?
obědreceptyslanévečeře
You must log in to post a comment.