Čokoláda
-
Určitě se vám stalo, že jste měli čokoládu ve spíži spolu s jinými dobrotami, jako jsou žvýkačky nebo různé bonbóny, a ta potom nechutnala úplně nejlépe. Čokoláda má schopnost snadno natahovat okolní pachy, proto jí skladujte odděleně od výrazně vonících potravin. Pokud dáte čokoládu do lednice, nejenže to nesvědčí její struktuře, ale natáhne i typický „lednicový pach“.
Jogurty a jogurtová mléka
-
Datum spotřeby na jogurtu nebo jogurtovém nápoji udává datum, do kterého vám výrobce zaručuje legislativou stanovený počet bakterií jogurtové nebo probiotické kultury. Po tomto datu se jejich počet může snižovat. Takže pokud najdete v lednici dva dny prošlý jogurt, určitě ho nemusíte hned vyhodit, jogurtu samotnému nic není, špatně vám z něj rozhodně nebude.
Koření
-
Ani kvalitní koření nevydrží na věčné časy. Trvanlivost koření zkracuje světlo a vzduch a tolik žádané látky, kvůli kterým koření kupujeme oxidují, koření ztrácí intenzitu vůně a chuti. Například mletý pepř si uchová své vlastnosti v papírovém sáčku za nepřístupu světla 6 měsíců, v hliníkovém obalu až 10 měsíců.
Maso a ryby
-
Nezapomínejte na správné uskladnění masa a ryb. Čím déle necháte maso v pokojové teplotě, tím lepší prostředí pro rozvoj mikroorganismů vytvoříte.
-
Nejnáchylnější je mleté maso, jelikož namletím vytvoříme mnohem větší povrch pro pro růst mikroorganismů. Proto ihned po příchodu z nákupu uložte maso do lednice, nenechávejte maso zbytečně dlouho ležet na kuchyňské lince nebo v tašce a při vaření se snažte maso dobře tepelně zpracovat. Pokud si přinesete čerstvě namleté maso v sáčku, přemístěte ho do čisté misky a tu zakryjte fólií.
-
Špatné skladování nebo dlouhé ponechání některých druhů ryb na pokojových teplotách může mít za následek vznik toxického histaminu činností mikroorganismů. Toxické množství histaminu se může při nesprávném skladování vytvořit dříve, než byste si všimli, že ryba zapáchá. Nejčastěji dochází k otravám v případě tuňáka, ve kterém vzniká histamin rychle, zvláště v teplém ročním období. Toxická reakce provázená dýchacími a trávicími obtížemi, kopřivkou a svěděním se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace zkažené ryby.
-
Mražené maso má tendenci ztrácet při rozmrazování mnoho vody. To můžeme ovlivnit samotným způsobem zmrazení a rozmrazení. Je lepší upřednostnit rychlé zmrazení a následně rychlé rozmrazení. Při rychlém zmrazení se tvoří v mase velké množství malých ledových krystalků uvnitř i vně buněk masa, pokud maso následně rychle rozmrazíme, voda se vrátí zpět na své původní místo a nedochází k velkým ztrátám šťávy při rozmrazování. Maso tak není po kulinární úpravě suché.
-
Pokud zmrazíme potravinu pomalu, vytvoří se z vody uvnitř malé množství velkých krystalů, ty se stále zvětšují a dochází k potrhání buněčných struktur. Pokud chceme zabránit velkým ztrátám šťávy, musíme potravinu rozmrazit opět pomalu, aby se co nejvíce tekutiny navázalo zpět na původní místo.
-
Rychlost zmrazení může negativně ovlivnit například tuk na povrchu masa, jelikož slouží jako tepelná izolace nebo příliš velké kusy masa. Proto je výhodnější zmrazovat menší porce očištěného masa.
Olej
-
Olej by měl být skladován na temném místě, bez přístupu světla a vzduchu. Proto se oleje prodávají v tmavě zelených lahvích nebo plechovkách. Proto jsou láhve na olej z průhledného skla sice designovým, ale úplně nepraktickým kouskem. Pokud chcete kupovat láhev na olivový olej s nálevkou, dejte přednost těm neprůhledným z keramiky nebo porcelánu.
Sýry
-
Koupíte-li větší kus sýra, který by Vám měl v lednici déle vydržet, je třeba myslet na to, že sýr v potravinové fólii pracuje a je třeba ho přebalovat. Ano, jako mimino. Fólie se uvnitř po několika dnech zapaří a orosí, čímž se vytvoří prostředí ideální pro růst plísní. Pokud budete sýr skladovat v čisté potravinové fólii nebo uzavíratelné krabičce, kterou čas od času vyměníte, bude-li třeba, nemusíte se bát přivézt si z dovolené pořádný kus parmazánu.
-
Stejně tak skladujte otevřenou mozzarellu nebo fetu, či balkánský sýr. V čisté uzavřené krabičce vám po rozbalení ještě den nebo dva bez problémů v lednici vydží.
Zelenina a ovoce
-
Zeleninu dávejte do lednice vybalenou z igelitových sáčků, včetně těch, ve kterých se prodává. V sáčcích zelenina nedýchá, zapařuje se a ve vlhkém prostředí rychleji zplesniví nebo shnije.
-
Před uložením do lednice odstraníme ze všech svazků gumičky, aby nám pod nimi zelenina nehnila.
-
Zeleninu ani ovoce neomýváme, dochází tak ke smytí přirozeného ochranného filmu, a potraviny jsou náchylnější ke zkáze.
-
Saláty Vám mnohem déle vydrží svěží a čerstvé, pokud je dáte do misky zakryté čistou namočenou a vyždímanou utěrkou. Salát nasává vlhkost ze vzduchu a nezavadne i několik dní.
-
Zmrazujete-li ovoce, nejprve je nechte v jedné vrstvě lehce zamrazit například na malém prkýnku a poté postupně sesypejte do krabičky, jednotlivé kuličky zůstanou oddělené, vy nebudete mít jednu slitou hroudu čehosi a vždy si jen odeberete jednoduše potřebné množství. Praktická rada od mojí mamky, takže teď mám v mrazáku borůvky, vypeckovaný višně i brusinky naprosto přepychově vymazlený.
You must log in to post a comment.