Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Jahodový celozrnný koláč s ricottou a mascarpone

Posted on
Jahodový celozrnný koláč s ricottou a mascarpone

Musím přiznat, že bublaniny u nás netáhnou. Honza sní jeden kousek, ale zkrátka nepatří mezi chlapy, kteří k snídani vdechnou půlku bábovky. Proto u nás vedou cheesecaky nebo tyhle koláče s náplní. České jahody jsou konečně tady, tak si pojďte přidat do kuchařky další recept, který bude vévodit vašemu létu.

Suroviny na běžnou koláčovou formu:

(hrnek= americký cup, cca 200 ml)

Na korpus:

  • 1 hrnek špaldové celozrnné mouky
  • 3/4 hrnku mletých mandlí
  • 3 PL kokosového oleje nebo měkkého másla
  • 1-2 PL jemného třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • špetka soli

Na náplň:

  • 2 kelímky ricotty (500 g)
  • 1 kelímek mascarpone (250 g)
  • 2 větší vejce
  • 3 PL třtinového cukru
  • štáva z 1/2 limetky
  • semínka z vanilkového lusku nebo extrakt (nemusí být)

Ze všech surovin na těsto vypracujeme a prsty rovnoměrně natlačíme do koláčové formy, vidličkou na pár místech promícháme a pečeme v rozpálené troubě cca 15 min na 150 °C.

Mezitím připravíme náplň. Ricottu, mascarpone vyšleháme v misce, postupně přidáme vejce, cukr, šťávu s limetky a vanilku. Nalijeme na předpečený korpus a pečeme cca dalších 40 min na 180 °C.

Podívejte se na recept na sicilskou ricottovou bábovkou s citrónem a rozmarýnem.

 

Doporučené