Od té doby, co jsme byli v Toskánsku dokážu ocenit italskou burratu několikanásobně víc, než dřív. A v tomhle receptu si jí zkuste dopřát, protože její máslovou jemnou chuť budete milovat.
Ačkoliv je u nás cokoliv jiného, než klasická mozzarella, asi tak 3x dražší, jsou tyto sýry doslova zážitek. Burrata je hodně podobná mozzarelle. Na povrchu má ale pevnější „slupku“ a uvnitř je neuvěřitelně jemná a krémová. Pokud burratu neseženete, tak sáhněte po buvolí mozzarelle a nebo po té klasické.
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 3
Suroviny:
- 500 g kvalitních bramborových gnocchi (kupované se mi osvědčily ty z Winefood marketu)
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 400 g sterilovaných cherry rajčat (mrkněte po plechovkách značky Mutti)
- 1 lžíce koncentrované rajčatové pasty
- 2 bobkové listy
- špetka chilli
- 120 g burraty
- hrst čerstvých bazalkových lístků
Na bešamel:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml polotučného mléka
- sůl, pepř
- špetka mletého muškátového oříšku
Noky si uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě a dejte stranou. Mezitím si nakrájejte najemno cibuli, česnek praskněte plochou stranou nože a na troše olivového oleje nechte zesklovatět. Poté přidejte sterilovaná cherry rajčata, rajčatovou pastu, bobkový list, špetku chilli a nechte dusit pod pokličkou, aby se směs dobře provařila a rajčata zesládla. Můžete podlít trochou zeleninového vývaru.
Zkoušeli jste už reginette s krémovou rajčatovou omáčkou a cuketou? >>>
Připravte si bešamel. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku. Dobře promíchejte a nechte prohřívat, jako když zaděláváte jíšku. Tedy. V tuto chvíli vlastně děláte jíšku. Ohřejte si mléko a vezměte do ruky metlu.
Po troškách přilívejte mléko k jíšce a vždy metlou důkladně promíchejte. Postupujte opatrně a mléko přilívejte opravdu po troškách. Ne, že to tam vrhknete celé. Pak budete mít v hrnci mléko s hrudkami jíšky! Postupným rozmícháváním mléka v jíšce metlou dostanete z jíškové konzistence krém hustý asi jako horký pudink. Na závěr odstavte z plotýnky, jemně osolte, opepřete a vmíchejte špetku muškátového oříšku.
Předehřejte si troubu na 200 °C. Do zapékací misky vlijte rajčatovou omáčku (ze které jste vyndali bobkový list a česnek), přidejte gnocchi a lžící jemně promíchejte. Cik cak zalijte připraveným bešamelem. Nakonec navrch položte kousky natrhané burraty a bazalkové lístky.
V troubě nechte cca 15 minut, dokud se sýr nerozpustí a povrch jemně nezezlátne.
Upečte si domácí pizzu s celozrnnou moukou >>>
bazalkabešamelburratagnocchimlékomozzarellaobědrajčatareceptysýrvečeřezapečené
You must log in to post a comment.