U nás dělají vosí hnízda (nebo včelí úly, jak chcete) vždycky chlapi. Je to taková tradice a navezla jsem do toho tedy i J. Přijde mi to vlastně asi nejvíc vánoční atmosféra, kdy se tedy nakonec utrhne od práce a jde žmoulat, pijeme svařák a tyhle chvíle si nechci nechat vzít.
Co budete potřebovat na 25 ks:
- 150 g rozemletých kulatých piškotů + nezapomeňte schovat piškoty také na spodky
- 50 g namletých vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru + na obalení kuliček před tvarováním
- 70 g měkkého másla
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce neodtučněného holandského kakaa
- 2 lžíce rumu
Náplň do vosích hnízd:
- 75 g měkkého másla
- 45 g moučkového cukru
- 2 lžíce vaječného likéru z pasterovaných vajec
- 1 lžíce rumu
- Ze surovin na těsto vypracujeme hmotu na tvoření vosích hnízd. Všechny suroviny promíchejte důkladně, abyste je v těstě měli rozprostřené rovnoměrně. Těsto dejte na chvíli do lednice.
- Mezitím připravte náplň. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do hladkého lesklého krému a postupně vešlehejte vaječňák i rum. Výsledný krém musí být lesklý a krémový. Pokud se vám náplň zchladí, nahřejte ji, aby se hrudky másla rozpustily a pak šlehačem dlouze šlehejte, dokud máslo nezchladne a nevyšleháte ho v krásně lesklý krém. Za tu námahu to stojí.
- Vrhněte se na kompletování. Chcete-li všechny kousky cukroví stejné, vyplatí se těsto na kuličky, z nichž budete hnízda tvarovat, odvážit. My máme menší formičku, odvažuji proto cca 15 g těsta.
- Z těsta vytvořte kuličku, obalte ji z poloviny moučkovým cukrem a vtlačte do formičky. Otvor na krém vytvořte vařečkou. Do něj dejte krém a uzavřete piškotem.
KDY VOSÍ HNÍZDA PŘIPRAVIT A JAK JE SKLADOVAT? Vosí hnízda se vyplatí připravit nejdříve týden před Štědrým dnem, abyste je mohli mlsat i v průběhu svátků. Kvůli bezpečnosti a trvanlivosti nepoužívejte vaječňák ze syrových a tepelně neopracovaných vajec. Stejně tak se vyhněte receptům, do kterých se dávají syrová vejce.
Původní recept, který jsme dělali roky a který byl moc fajn vám tu nechávám, abyste ho našli, kdyby byl zrovna váš oblíbený a mrzelo by vás, že zmizel.
Suroviny na 50 ks:
Na těsto:
- 250 g rozemletých kulatých piškotů + nezapomeňte ještě jedno balení na spodky!!! 🙂
- 150 g moučkového cukru
- 150 g měkkého másla
- 2 PL kakaa
- 6 PL mléka
- 4 PL rumu
Na náplň:
- vaječný koňak
- sušené mléko (na každých 50 ml cca 2 PL) a dobře rozmíchat
You must log in to post a comment.