Košíčky s krémem a ovocem jsou asi jeden z mých neoblíbenějších dortů. Když nahradíte máslový krém lehkým z ricotty a linecké košíčky jednoduše proměníte ve zdravější verzi s mletými mandlemi a celozrnnou moukou, budete se divit, kolik parády s nimi naděláte.
Ačkoliv jsou tyhle košíčky hotové za chvilku, zkuste si je připravit den dopředu. Nasáknou krémem a budou chutnat mnohem lépe, než první den. Tenhle recept jsem, ačkoliv Valentýn není den, kdy bychom slavili a jásali až na půdu, vytvořila pro Marks&Spencer právě pro tuhle příležitost.
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny:
(hrnek = 200 ml = americký „cup“)
- 2/3 hrnku mletých mandlí
- 2/3 hrnku celozrnné mouky
- 1 malé vejce
- 1,5 lžíce studeného másla
- 1,5 lžíce mléka
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Na krém:
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- kůra z jednoho citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- maliny
- plátky mandlí opražené na sucho na pánvi
Všechny suroviny na smícháme a vypracujeme hladké těsto.
Těsto rovnoměrně v tenké vrstvě namačkáme do formiček na tartaletky a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut, dokud košíčky nezezlátnou. Ještě teplé je vyklepneme z formiček a necháme vychladnout stranou.
Mezitím si připravíme krém. Prošleháme mascarpone a po lžících přidáváme ricottu. Postupně přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru a také vanilkový extrakt.
Vychlazené košíčky plníme krémem a zdobíme malinami a praženými mandlovými plátky.
Podívejte se, jak udělat dokonalý jahodový tart s mascarpone a ricottou. >>>
Recept byl připraven ze surovin Marks and Spencer.
dezertmascarponemlékoořechyovocepečeníreceptyricottasladké
Dobrý deň,
môžem sa spýtať prosím na koľko gramov je asi 2/3hrnku ? Ospravedlňujem sa keď tak za blby dotaz:)
Ďakujem
Pekný deň
Andrea
Dobry den, je to 60 g mletych mandli a 70 g mouky 🙂