Focacciu dělám minimálně jednou týdně. Peču jí podle receptu, který někde vyšťárala moje mamka a funguje nám perfektně. Původně jsem jí dělala podle tradičního receptu z italské kuchařky a příprava a kynutí a překládání mi zabralo vždycky půl dne a tahle? Za hodinku máte hotovo. A výsledek? Skvělý.
Suroviny na jeden plech:
- 500 g hladké mouky
- 400 ml teplé vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce soli + hrubozrnná na posypání
- rozmarýn
- olivový olej
Mouku smícháme s droždím, přidáme sůl a teplou vodu. Ze směsi vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě, dokud neznásobí svůj objem. Bude to trvat cca hodinu.
Po nakynutí těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem, vyválíme nebo/a prsty vytaháme nepravidelně do všech stran, na cca 1-1,5 cm tloušťku. Povrch pokapeme olivovým olejem a prsty do těsta vydloubeme místy důlky, čímž olej zatlačíme dovnitř. Posypeme hrubozrnnou solí, posypeme rozmarýnem, můžete přidat i olivy nebo sušená rajčátka.
V předehřáté troubě pečeme na 250 stupňů cca 15 min.
pečivoreceptslané
You must log in to post a comment.