Mléko dnes zakoupíte v několika variantách, které se liší nejen balením, ale také cenou. Po kterém mléku v obchodě sáhnout a jaký je mezi nimi rozdíl?
Mléko lze považovat za téměř ideální potravinu, protože obsahuje nejen všechny základní živiny, ale i většinu vitaminů a minerálních látek. Je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů rozpustných ve vodě i v tucích (A, D, E a skupiny B) a vápníku. Jedná se navíc o nutrienty s vysokou biologickou hodnotou a dobrou vstřebatelností.
Trvanlivé mléko
UHT mléko je takové, které najdete v obchodech v krabicích v regále a nepotřebuje chlazení. Označuje se někdy taky jako trvanlivé mléko. Mléko ošetřené metodou UHT (Ultra High Temperature) se zahřívá na minimální teplotu 135 °C po dobu alespoň 1 sekundy, kdy dochází ke zničení všech mikroorganismů. Ošetření UHT pomáhá prodloužit trvanlivost neotevřeného výrobku, a to až na několik měsíců bez chlazení.
Vysoká teplota při UHT ošetření ničí enzymy a klesá i obsah vitaminů
Využití vysoké teploty ale negativně ovlivňuje základní nutriční složky mléka, dochází k denaturaci syrovátkových bílkovin a hydrolýze tuků, jsou zničeny všechny prospěšné enzymy a klesá obsah termolabilních vitaminů. Tyto změny se poté odráží také na senzorických vlastnostech – na barvě, chuti a vůni mléka.
Zajímají vás fakta a mýty o jogurtech? Klikněte sem >>>
Čerstvé mléko
Čerstvé mléko najdete v obchodě v chladicích boxech, protože je potřeba ho skladovat při teplotě 4-8 °C, a prodává se buď klasicky v tetrapacku nebo v plastových lahvích. Toto mléko bylo pasterováno, tedy krátce zahřáto na teplotu 71,7 °C po dobu 15 sekund. Jedná se vlastně o stejný proces, který dělala vaše babička s čerstvým mlékem od krávy, když ho dala do hrnce a převařila ho. Během pasterace jsou zničeny choroboplodné zárodky škodlivých mikroorganismů, na prodloužení trvanlivosti mléka ale vliv nemá. Trvanlivost je zhruba dva týdny. Ke snížení výživové hodnoty mléka nebo změně jeho chuti při šetrné pasteraci téměř nedochází.
Mléko s označením bio
U biomléka je rozdíl ve srovnání s nebiomlékem hlavně v ceně. Výkupní cena je dnes 12 Kč/litr, tedy o 3 Kč/litr více, než v případě mléka konvenčního (tzn. „nebio“). Za biomléko lze označit takové, které bylo vyprodukováno na ekofarmě s platným certifikátem. Na těchto farmách jsou pro chov dobytka zákonem přesně stanovené podmínky, od způsobu ustájení, přes krmivo, až po veterinární péči.
Letní biomléko může mít lepší chuť, než zimní
Rozdíl mezi konvenčním mlékem a biomlékem může být znatelný pouze v období letních měsíců, během kterých musí ze zákona dojnice z biochovů pobývat na pastvě, v zimních měsících jsou bio krávy krmeny stejně, jako krávy, které na ekologických farmách nežijí. Mléko nadojené během období zkrmování zeleného krmiva může být chutnější a nutričně mírně bohatší. Ve srovnání s běžným nebio mlékem může mít během léta vzhledem ke kvalitnější stravě dojnic o trochu vyšší podíl vitaminu E nebo prospěšných omega-3 mastných kyselin. V zimě je nutriční hodnota bio i nebio mléka prakticky stejná.
Mléko z mlékomatů
V automatech na mléko, neboli v „mlékomatech“ se prodává tzv. syrové mléko. Toto mléko nebylo nijak tepelně zpracováno, pouze po nadojení ochlazeno, přemístěno do cisterny a převezeno do mlékomatu. Neprochází procesem homogenizace (tedy rozptýlením tukových částic), jako všechna výše uvedená mléka, proto se na povrchu můžete setkat s vysrážením smetany. Syrové mléko nezapomeňte doma před konzumací převařit, protože by to taky nemuselo dobře dopadnout.
U syrového mléka je důležité zvláště dbát na podmínky a teplotu skladování, aby nedošlo k pomnožení škodlivých mikroorganismů. Rozhodně bych vám nedoporučovala koupit si mléko v mlékomatu cestou do školy a nosit ho celý den v batohu a popíjet ho nebo nechat syrové mléko v autě na slunci a jít nakoupit do supermarketu.
Bílkoviny a co všechno jste o nich potřebovali vědět!
mlékoo potravinácho výživěužitečnézákladní principy
Pokud si do kávy přidáváte mléko, šetříte svůj žaludek a chráníte ho před překyselením. Mějte ale na paměti, že kofein obsažený v kávě brání vstřebávání vápníku, proto si mléko vypité v kávě latté nebo cappuccinu nemůžete počítat do denního příjmu mléčných výrobků.
Jsem uplne zmatena, vzdyt vsechny posledni studie mluvi o tom, ze mleko naopak skodi a vapnik obsazeny v mleku vubec nepomaha. Nenasla jsem jedinou soucasnou studii (mozna jen marketing), ktery by tvrdil opak. Naopak lidi, kteri prilis konzumuji mleko, tak jsou nachylnejsi ke zlomeninam atd. Verim, ze nejake mleko je min hrozny nez jiny, ale spatny jsou uplne vsechny. Rada bych videla studii s detailni statistikou, ktera tvrdi opak.
https://www.pcrm.org/news/blog-0
https://www.healthline.com/nutrition/is-dairy-good-for-your-bones#section5
a krasne shrnuti zde: https://nutritionfacts.org/video/is-milk-good-for-our-bones/
Krádný den, Terezo, doporučila bych vám, abyste hledala studie, tedy vědecké články publikované na scopus/web of science/google scholar s více citacemi, nejlépe metaanalýzy. Vše, co tu posíláte, jsou populárně-naučné weby, které se studiemi nic společného nemají. Karol