Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Vanilkový cheesecake s javorovým sirupem a pekany

Posted on
Vanilkový cheesecake s javorovým sirupem a pekany

Jednou vydám knihu a bude se jmenovat „cheesecake na 100 způsobů“. Dříve to byl můj nejmíň oblíbenej dort, ale co jsem se ho naučila v Norsku péct podle základního receptu ála 2 vrstvy, zjistila jsem, že ho miluju. A už těch pár let to trvá. Suroviny na běžnou dortovou formu:

(hrnek = americký cup, cca 200 ml)

Na korpus:

  • 7 PL jemných ovesných vloček
  • 3 hrsti pekanových ořechů (cca 100 g)
  • 2 PL mandlového másla
  • 2/3 hrnku mléka
  • (1 PL javorového sirupu)

Na dort:

  • 2 kelímky sýru Philadelphia Balance/Light (350 g)
  • 2 vejce
  • šťáva z poloviny limetky
  • špetka mleté vanilky nebo semínka z ¾ lusku
  • 5 PL javorového sirupu

Na poslední vrstvu:

  • 1 kelímek zakysané smetany 12% (250 g)
  • zbylá semínka z vanilkového lusku nebo špetka mleté vanilky

V mixéru rozmixujeme všechny suroviny na základ, tedy ovesné vločky, ořechy, mandlové máslo a mléko, případně přidáme lžíci javorového sirupu, do takové kašovité struktury. To, že mixér nerozmixuje vše úplně do hladka a ve směsi budou kousíčky ořechů nebo vloček je v pořádku.

Rozetřeme rovnoměrně na dno dortové formy a pečeme cca 10 min na 180 °C.

Mezitím si v misce vyšleháme vejce s javorovým sirupem a šťávou z limetky, přidáme vanilku a nakonec čerstvý sýr. Prošleháme dokud krém nebude hladký. Ten nalijeme na ještě teplý oříškový základ a vrátíme zpět do trouby na dalších 25 min.

Před koncem pečení si v misce rozmícháme zakysanou smetanu, aby nebyla hrudkovitá a dobře se roztírala, přidáme zbytek vanilky a na teplý dort opatrně rozetřeme. Nakonec cheesecake vrátíme do trouby na posledních 5 min a necháme ještě lehce zapéct.

Doporučené