Připravila jsem pro vás základní recept na granolu se semínky, pekanovými ořechy a vanilkou. Receptů na granolu jste ode mě na instagramu už viděli několik, ale tento je úplně basic. Je to ideální náhrada za kupované přeslazené müsli, na které se často ptáte, a keré je bohužel také často plné nekvalitních tuků, které snídat nechceme.
Suroviny na cca 750 ml müsli:
(hrnek=americký cup, cca 200 ml)
- 3 hrnky jemných ovesných vloček
- 1 hrnek pekanových ořechů
- 1/2 hrnku lněného semínka (kvůli vitaminům skup.B a vit. E)
- 1/3 hrnku dýňového semínka
- 3 PL javorového sirupu
- 2 PL olivového oleje
- sušená vanilka na špičku nože nebo semínka z jednoho lusku
- špetka soli
Vločky, semínka, sůl a ořechy promísíme ve velké míse. Rozpustíme olej se sirupem, vanilkou, nalijeme na vločkovou směs a rukou důkladne promneme a smíchame tak, aby se každá vločka obalila. Nebojte, tekutina na to opravdu stačí. Pečeme rovnoměrně rozložené na plechu vyloženém pečícím papírem na cca 160 °C asi 25 min. Během pečení na plechu granolu občas promícháme, aby se müsli nepeklo jen shora, ale opražilo se rovnoměrně.
Chcete si přečíst, proč je snídaně důležitá? Odpověď najdete TADY >>>
K tomu lněnymu seminku.. z mnoha zdrojů mám načteno, že pokud není namleté, tak ani nemá smysl ho používat, protože projede tělem nespotřebované ( to je taky pravda Btw).. co si o tom myslíš ty??
castecne to je pravda, ale v mnozstvi, v jakem ho davas do te granoly s tim, kolik ji opravdu snis, je premysleni o vitaminech a mineralech nebo omega-3 kyslelinach (ktere nejdes i v jinych zdrojich), zanedbatelne. pokud si budeme myslet, ze ani jedno z tech seminek při konzumaci nerozkousnes, je presto dulezite, protoze se jedna o nerozpustnou vlakninu. 🙂