Žijeme v době, kdy je jídlo nejbezpečnější v historii. Přesto se spotřebitelé přestávají orientovat v tom, co je zdravé, co není, jak poznat pod barevným obalem kvalitu a čemu ve spletité informační džungli uvěřit.
Kde knihu koupit
Knihu koupíte prakticky ve všech kamenných i online knihkupectvích!
Žijeme v době, kdy je jídlo nejbezpečnější v historii. Přesto se spotřebitelé přestávají orientovat v tom, co je zdravé, co není, jak poznat pod barevným obalem kvalitu a čemu ve spletité informační džungli uvěřit. Výživná kniha o jídle Karolíny Fourové, inženýrky v oboru výživy a kvality potravin, navazuje na úspěšný bestseller Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete. Kniha vás bezpečně provede nekonečnou galaxií surovin a odpoví vám na všechny otázky, které vás ve spojitosti s jídlem kdy napadly. Pomůže vám nahlížet na potraviny z hlediska výživy i kvality a naučí vás to nejdůležitější – správně je skladovat a pracovat s nimi v kuchyni. A aby vás alchymie se šlehacími metlami a vařečkou bavila hned od začátku, najdete v knize 50 jednoduchých a neprůstřelných receptů z autorčiny kuchyně.
Co v knize najdete
- Jak vznikají nové potraviny a jak je dnes jídlo bezpečné?
- Získáte přehledného průvodce galaxií surovin. V této části knihy najdete odpovědi na veškeré otázky, které vás kdy napadly ke kakau, kypřidlům, čokoládě, cukrům a sirupům, umělým sladidlům, mléku, máslu, sýrům a kysaným mléčným výrobkům, vejcím, masu, rybám, rostlinným potravinám pro vegany a alergiky, tukům a olejům, ořechům, mouce a pečivu, bramborám, těstovinám, luštěninám, nápojům, včetně čaje, kávy a minerálek, ale i soli. Najdete zde:
- Jak se liší holandské a přírodní kakao, co dětské kakaové nápoje, jak se liší kypřicí prášek a soda a proč to s tím bezfosfátovým občas nedopadne podle představ, zda se dají zmrazit vejce, jak vzniká šedivý povrch na čokoládě a jestli jí musíte vyhodit, jak je to s „večerním chlebíkem“, jak skladovat ořechy, co se stane, když jeden muffin upečete z 10 různých druhů mouky nebo s 8 různými druhy cukru a spoustu dalšího…
- Jak se vyrábí cottage a tvaroh nebo holandské kakao, lučina nebo kefír, ale třeba i oblíbená matcha, instantní kafe a zda je škodlivé a mraky dalších zajímavostí a znalostí z praxe.
- Jak s pracovat v kuchyni s každou potravinou, kterou v průvodci najdete. Přehledně, v boxíku s označením pekařské metličky.
- Jak správně skladovat vejce, maso, ryby, brambory a další potraviny, u kterých si nemusíte být jistí a u nichž mnoho lidí chybuje!
- Jak vybrat kvalitní suroviny, protože ne vždycky je to otázka nejvyšší ceny.
- Jak je to z pohledu výživy, protože ne všechno kvalitní nebo zdánlivě zdravé je opravdu vhodné na každodenní konzumaci. A ne všechno, o čem lidé mají představu, že je naprosté výživové zlo, je opravdu špatné.
- Jaké jsou ty největší mýty a proč neplatí? Proč není kypřidlo s fosfáty jedovaté? Proč neobsahuje mléko a maso antibiotika, proč není tuňák v plechovce plný těžkých kovů a proč nejsou vejce nezdravé a „plné cholesterolu“? Proč není ghí, kokosový tuk a „večerní chlebík“ to nejlepší, co potkalo planetu zemi? Proč není mléko z obchodu nekvalitní „voda“ bez živin?
- A mnoho dalšího, co vás kdy o potravinách napadlo a neznáte odpověď! Dozvíte se například, proč ryby někdy smrdí, jestli jsou luštěniny z konzervy šizené, jestli jsou rýžové chlebíčky zdravější a co je to ta „extruze“, jak dlouho v mrazáku vydrží maso a jak ho správně rozmrazit, abyste nikoho neotrávili, odkdy mohou děti jíst vejce, jestli je Actimel jen dobrá reklama a které konkrétní značky sýrů jsou tedy ty „nízkotučné“ a které „vysokotučné“, jak je to s tou light Coca-Colou a jestli se prát za to, aby klasická obsahovala opravdový cukr..
- Dozvíte se, proč se potraviny kazí, vše o trvanlivosti potravin a jak méně plýtvat jídlem
- Naučíte se potraviny správně uskladnit do lednice a mrazáku a jak skladovat zeleninu a ovoce
- Jak zeleninu a ovoce omývat a jak se vyhnout riziku salmonelózy z melounu nebo okurky?
- Vše, co jste chtěli vědět o „éčkách“
- Odhalíte skutečný vliv populárních diet a výživových směrů na lidské zdraví – odteď si na vás samozvaní odborníci nepřijdou
- Zjistíte, jak odhalit výživový mýtus a jak poznat opravdového odborníka
- Naučíte se, jak vypadá zdravý vztah k jídlu a jak o něm mluvit s dětmi
- Odhalíte všechny tajnosti a záludnosti alchymie zvané pečení – odteď žádné nepovedené pekařské pokusy
- Předám vám 50 receptů, které tvoří základ naší domácnosti
Milý (budoucí) čtenáři nebo čtenářko.
Když jsem psala první knížku, nikdo mě neznal a bylo velmi těžké nakladatele přesvědčit, že tě všechny ty informace budou zajímat… Doufala jsem v to, ale samozřejmě stejně jako nakladatel, ani já tu jistotu neměla. Proto je první, modrá, Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete, tenčí a obsahuje naprostý základ toho, co by měl o výživě, jídle a potravinách vědět úplně každý. První knížka zkouška toho, zda čtenář může milovat „učebnici“. A možná právě i ty, který máš první díl knížky v knihovně nebo pořádně ušpiněný od těsta v kuchyni na čestném místě, jsi pomohl dokázat, že ano!
Díky tomu, že se stala Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete (původním názvem také Nejez blbě) bestsellerem, mohla vzniknout ještě výživnější Výživná kniha o jídle. Najdeš v ní úplně všechno, co bys o potravinách, které dáváš pravidelně do nákupního košíku nebo je tu a tam mlsáš, rád/a věděl/a. Všechny informace pospolu, unikátní propojení všech souvislostí, které se takhle pohromadě ještě nikdy neobjevily.
Děkuji ti, že díky tvé podpoře mohu dělat svět médií a sociálních sítí lepším místem, v němž mají fakta a věda význam.
You must log in to post a comment.