Categories Vánoce ❄

Norské mandlové kuličky z ovesných vloček (havregrynskugler)

Posted on
Norské mandlové kuličky z ovesných vloček (havregrynskugler)

Norské kuličky z ovesných vloček podle Brontë Aurell jsou jedno z mála nepečeného cukroví, které mám ráda a jedno z mála cukroví, kterého dokážu sníst strašně moc. Narozdíl od malinové verze, tyhle jsou spíš pro dospěláky a vystřelí vás na měsíc.


Počet porcí: 65

Doba přípravy: 60 minut


Suroviny:

  • 250 g měkkého másla
  • 400 g jemných ovesných vloček
  • 150 g jemně mletého třtinového cukru
  • 4 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa
  • 4 lžíce silného espressa
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 12 lžic likéru amaretto

Na dokončení:

  • 100 g mandlových plátků

Všechny suroviny na mandlové kuličky vložte do velké mísy a vypracujte kompaktní těsto. Můžete použít robot nebo míchat jednoduše rukou.

Poté tvarujte stejně velké kuličky, já dělám kuličky o průměru 2 cm, které vyjdou akorát na dvě kousnutí. 🙂

Vyzkoušejte oblíbená vosí hnízda s vaječným likérem. Recept najdete TADY >>>

Mandlové plátky na obalování kuliček opražte. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Přibližně po 5 minutách mandle zkontrolujte, aby nebyly spálené, případně je lehce prohrábněte dřevěnou špachtlí a nechte ještě chvíli pražit dozlatova.

Vychlazené plátky mandlí rozdrťte v hmoždíři na malé kousky nebo nechte dvakrát protočit v mixéru. V mandlové drti poté kuličky obalujte.

Skladujte je na chladném místě. V ideálním případě týden až dva.

Vyzkoušejte také malinovou variantu kuliček Havregrynskugler, kterou budou milovat i děti. Recept najdete TADY >>>

Doporučené