Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Tvarohová bábovka z Bistra 8

Posted on
Tvarohová bábovka z Bistra 8

Možná už legendární tvarohová bábovka, kterou mě navnadila Iva, majitelka Bistra 8, během první březnové karantény. Od té doby jsem jí dělala už mockrát. Voní jako tvaroh, vanilka a citronová kůra a budete jí milovat.

V bábovce je tak málo mouky, že když mícháte těsto, říkáte si, že to v žádném případě nemůže vyjít. A ono to vyjde a je to skvělý. Dejte si jen pozor na dodržení správného postupu. Nespěchejte. Postup na bábovku jsem vylepšila, aby se povedl úplně každému.

Mějte všechny suroviny pokojové teploty, vyndané 30 minut předem z lednice!!!


Doba přípravy: 65 minut

Počet porcí: 12


Suroviny na formu o objemu 2,3 l

120 g třtinového cukru
3 vejce
100 g měkkého másla
kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
semínka z jednoho vanilkového lusku
500 g měkkého tučného tvarohu
200 g hrubé mouky
1/2 balení kypřicího prášku

Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.

Hrubou mouku smíchejte v menší misce s kypřicím práškem a špetkou soli a dejte na chvíli stranou.

Ve velké míse šlehejte ručním šlehačem nebo v robotu vejce s třtinovým cukrem do nadýchaného světlého krému, bude to trvat přibližně 10 minut. Tato část je velmi důležitá. Do vaječné směsi vlijte rozpuštěné zchladlé máslo a sál šlehejte.

Přidejte citronovou kůru, semínka z vanilkového lusku a také tvaroh.

Nakonec postupně vsypte směs mouky, kypřicího prášku a soli. Šlehejte jen tak dlouho, než se všechny ingredience spojí v hladké těsto.

Těstem opatrně naplňte připravenou formu, vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut, dokud povrch bábovky nezezlátne a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.

Podívejte se, jak je možné, že se někdy bábovka nevyklopí, cheesecake praskne a těsto se srazí už v míse. Odpovědi najdete TADY >>>

20 comments

20 comments

  1. Dobry den, tvarohovu babovku som dnes robila presne podla postupu, bohuzial sa vobec nepodarila:( je to skoda, lebo 500g tvarohu a mozem ju vyhodit. Piekla som ju o 20min dlhsie lebo stale bola nedopecena, postup som naozaj dosledne dodrzala, aj napriek tomu je zvonka krasne upecena a vnutri stale surova:( Skoda.

          1. Je velky problem kdyz dam misto hrube mouky hladkou?U nas v Portugalsku hruba mouka neexistuje :/

          1. Ano, to s těmi bílky mě taky napadlo, příště zkusím 🙂

  2. Rok sa na nu mlsne divam, prenasledovala ma na IG aj v storkach. Niesom moc skusena pekarka, tak ma tie komenty nezdarov dost strasili. Ale dnes som konecne nabrala odvahu:D mixer mi z tolkeho slahania skoro zhorel (v zivote som asi nic tak dlho neslahala) prislo mi to v tych receptoch zbytocna strata casu a asi preto stali obcas za prd:D Stres pri zaslahavani tvarohu a 45 minut netrpezlivo nalepeneho xichtu na skle truby, ale vymenila vona citronu a vanilky a hlavne fakt, ze babovka je neskutocna pecka! Diky Karolina:) Az si kupim novy mixer, z ktoreho susedia nebudu napol hluchi a ja sa nebudem bat o svoj zivot, ze mi pri usilovnom zaslahavani vajok vybuchne v ruke, pecem okamzite znova!

  3. Chutove vyborna! Vyslehala jsem jeste navic bilky zvlast a zalozila je az uplne nakonec. V troube krasne narostla, ale pak preci jen klesla na cca puvodni stav. Na pohled je ten spodek trosicku zdrclej (ale chutove ne) od toho jak trochu klesla. Naschval jsem ji nechala jeste 10 minut dojit ve vypnute troube s trosku otevrenymi dvirky, aby to nebyl takovy teplotni sok, ale klesla uz v te troube prave. Cim by to mohlo byt? Mame hodne predpotopni troubu, ale na tu se vymlouvat nechci 😀

Doporučené