Categories Recepty, Slané pokrmy

Vegetariánská boloňská omáčka

Posted on
Vegetariánská boloňská omáčka

Nechcete si odpírat boloňské těstoviny i v případě že nejíte nebo nemáte maso? Tuhle omáčku budou milovat i ti, pro které zelenina není surovina no.1. Pro nás aktuálně jeden z nejlepších receptů na těstoviny.

Ačkoliv se zdá, že tolik krájení je neskutečně zdlouhavá a nepříjemná práce, můžete si omáčku navařit do zásoby a schovat do mrazáku.


Doba přípravy: 90 min

Počet porcí: 4


Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat (400 g)
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • bobkový list

Ve velkém hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje a orestujte na ní najemno pokrájenou šalotku, česnek a nadrobno nakrájenou mrkev približně 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. a mrkev trochu nezměkne.

Přidejte na malé kostičky nakrájený lilek a cuketu a nechte na mírný stupeň restovat dalších 20-30 minut. Občas zeleninu promíchejte, aby se nepřichytávala ke dnu hrnce.

Ochutnejte omáčku na těstoviny z pečených paprik >>>

Vmíchejte rajčatovou pastu, sušené (mražené nebo čerstvé, pokud máte) oregano. Zamíchejte a po minutě až dvou přidejte sterilovaná rajčata.

Do hrnce přidejte vývar a bobkový list a nechte alespoň 45 minut probublávat. Občas omáčku promíchejte.

Vyjměte bobkové listy a tyčovým mixérem rozmixujte tak, aby v omáčce zůstala textura a nebyla úplně hladká. Pokud toužíte po krémové konzistenci, rozmixujte důkladně.

Vyzkoušejte reginette s krémovými rajčaty a cuketou >>>

4 comments

4 comments

  1. Prima tip na omáčku z pečených paprik, právě přemýšlím, co dnes k večeři :-). Boloňskou omáčku také vařím obdobně, teď přes léto převážně z čerstvých rajčat a někdy přidám i tofu nakrájené na kousky. Přeji pěkný zbytek prázdnin

  2. Ahoj,tak zkouším boloňskou omáčku, dal jsem řepkový olej, použiji koření pastisada, trošku skořice neuškodí,jinak vše podle receptu. Petr.

Napsat komentář

Doporučené