Categories Recepty, Slané pokrmy, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Quiche: špenátový s cherry rajčaty

Posted on
Quiche: špenátový s cherry rajčaty

Slaný quiche byste měli mít ve svém repertoáru. Je to totiž asi to nejvděčnější jídlo, které můžete připravit na návštěvu, na oslavu nebo na piknik. A ze stolu zmizí vždycky jako první.

Počet porcí: 8

Doba přípravy: 65 minut

Suroviny:

  • 160 g hladké mouky
  • 40 g celozrnné hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 menší vejce
  • 2-3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 3 vejce 
  • 200 g ricotty
  • 150 ml smetany „M&S Single cream”
  • 125 g čerstvých listů baby špenátu
  • 250 g cherry rajčátek
  • 2 hrsti strouhaného sýru (cheddar a mozzarella)
  • 1 velká cibule šalotka
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Suroviny na korpus v misce prsty zpracujeme na drobenku a z ní hladké pružné těsto. Snažte se pracovat rychle, aby se vám máslo co nejméně rozpouštělo pod rukama a z těstem se dobře pracovalo. Pokud bude příliš řídké z dlouhého hnětení, můžete ho v potravinářské fólii nechat chvíli ztuhnout v lednici.

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tloušťku cca 3 mm a přeneseme do koláčové formy. Prsty důkladně přimačkneme ke dnu a okrajům a těsto, které bude přes okraje přebývat odřízneme. Zatížíme ho ve formě fazolemi, aby se nevypouklo a dáme ho asi na 10 minut předpéct.

Asi nejlepší a nejnadýchanější slaný koláč, jaký jsem kdy jedla.

Mezitím si připravíme náplň. Špenát důkladně propereme a zpaříme vroucí vodou. Na lžíci oleje orestujeme dozlatova šalotku pokrájenou na tenká kolečka. Ve velké míse vyšleháme vejce s ricottou a smetanou, jemně osolíme a opepříme. Přidáme polovinu množství strouhaného sýra, zpařený špenát, ze kterého vymačkáme přebytečnou vodu, a orestovanou šalotku. 

Na mírně vychlazený korpus rovnoměrně nasypeme druhou polovinu množství sýra. Ten pomůže, aby se korpus nepromáčel náplní a zůstal křupavý. Na něj pak nalijeme sýrovou náplň. Do ní poklademe ještě cherry rajčátka a takto připravený koláč vložíme do trouby. 

Pečeme asi 45 minut, dokud nezačnou okraje i povrch zlátnout. Nezapomeňte nechat koláč před rozkrájením dobře vychladnout.


Recept byl připraven ze surovin Marks and Spencer.


2 comments

2 comments

  1. Milá Karolíno, tenhle quiche je opravdu dokonalý! Jeden z nejlepších, co jsem kdy pekla. Jen jsem neměla čedar, tak jsem tam místo něj nastrouhala pecorino a výsledek byl excelentní. Už se těším na další podobné recepty…

    1. Moc vám děkuji, to mě moc těší. Můj muž quiche vůbec nejí a také říkal, že bude rád, když tento budu dělat pravidelně. 🙂 Je to taková moje záchrana na oslavy a pikniky. 🙂 S pecorinem musí chutnat skvěle, také občas dám parmazán. 🙂

Napsat komentář

Doporučené