Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Maková bábovka

Posted on
Maková bábovka

Sedíme ráno s černým čajem, uprostřed máme bábovku a ukrajujeme. Máloco se u nás sní tak rychle, jako bábovka. A tahle maková zmizela rychlostí blesku.

Suroviny na klasickou bábovkovou formu (objem 3,2 l)

  • 1 kelímek ricotty (250 g)
  • 1,5 kelímku hladké špaldové mouky
  • 0,5 kelímku mletého máku
  • 2 vejce
  • 1/3 kelímku řepkového oleje nebo povoleného přepuštěného másla
  • 3/4 kelímku mléka
  • 2 PL pravého kakaa
  • 6 PL třtinového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sody
  • 1/4 ČL soli
  • vanilkový extrakt nebo špetka mleté vanilky
  • strouhaný kokos na vysypání formy

Troubu predehřejeme na cca 175 °C. Ve velké míse smíchame mouku, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme.

V jiné, větší míse vyšleháme vejce s cukrem, ricottou a vanilkou, přilijeme olej a mléko. Do směsi „mokrých“ ingrediencí prosijeme směs „suchou a prošlěháme, aby vzniklo hladké a nadýchané těsto.

Zkoušeli jste naší oblíbenou citronovou bábovku s rozmarýnem?

Těsto přesuneme do bábovkové formy vymazané řepkovým olejem nebo přepuštěným máslem a vysypané kokosem a pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit, aby se vám nerozpadla.

Zajímá vás recept na bezlepkovou bábovku z rýžové mouky?

Bábovka_maková_org size-4

Bábovka_maková_org size-3

Bábovka_maková_org size-6

10 comments

10 comments

  1. U nas sa zjedla tiez velmi rychlo, velmi vydarena, dakujem. Mam rada babovky a stale hladam recepty na nejake zaujimave, tuto rozhodne zaradim do svojho receptaru. Nemala som ricottu a tak som ju nahradila tvarohom, musela som pridat aj trochu mlieka, babovka bola uzasna!

  2. Mam este otazku k receptu, ja som musela pridat dost mlieka, myslela som si ze je to pouzitim tvarohu miesto ricotty, ale odporucila som tort aj kolegyni a ta pouzila ricottu a mala problem s velmi tuhym cestom. Takze tiez pridavala mlieko. Chcem sa opytat, ci je mnozstvo mlieko uvadzane v recepte spravne. Bojim sa menit si svojvone recept, aby mala babovka spravnu konzistenciu a preto sa pytam:) Dakujem za odpoved.

      1. Taky jsem mela testo hodne huste, musela jsem pridavat mleko (myslim, ze savost mouky by to az tak moc neovlivnila)…tak me jen napada, jestli neni problem v tom, jak kazda interpretujeme ‚kelimek‘? 🙂 napr. ja jsem vychazela z toho, ze u ricotty je uvedeno 1 kelimek / 250g, protoze jsem pak vsechny ostatni ingredience prepocitavala vuci teto velikosti kelimku…nejsou ale u dalsich ingredienci mysleny mensi kelimky? Diky, g.

        1. Kelimek myslim ten od ricotty, proto pisu kelimek. 🙂 babovku pecu hrozne casto a peklo ji mnoho lidi, kteri tento problem nemeli, takze nerozumim tomu, proc to tak je. Zkusim prijit na to, kde by mohla byt chyba a dam vedet ☺️ moc me mrzi, ze se u vas objevil problem!

        2. Napada me, jestli jste nedavaly suroviny rovnou z lednice, ze nemely pokojovou teplotu? Mohly se pak srazit.

        3. A ptala jsem se i kolegyn z FOODu a take rikaly, ze to muze byt moukou. Treba i spatnou sarsi. To jsou bohuzel veci, ktere se muzou stat, moc me to mrzi, ze se to stalo zrovna vam, ale kdyz treba 1/4 kelimku mleka jeste pridate a promichate, uvidite, jestli to bude uz dostatecne ridke a kdyztak trosku pridate. Je to lepsi, nez pridat moc a mit zkazene testo. Vzdy ale myslete na to, aby bylo vse o stejne teplote.

  3. Výtečná, nadýchaná bábovka 🙂 a to jsem použila věci ihned z lednice, neb jsem je zapomněla vyndat předem.

    1. Moc děkuji, to mám radost! 🙂 Díkybohu jste měla štěstí, nemuselo by to dopadnout příště stejně, raději vždy vyndat včas 🙂

Napsat komentář

Doporučené