Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Jogurtová bublanina s jahodami

Posted on
Jogurtová bublanina s jahodami

Přemýšlela jsem, jestli vám vypostuju mnou upravenou bublaninu podle receptu mojí prababičky nebo tuhle, kterou už roky dělá mamka. Nakonec jsem se rozhodla, že si dáme tuhle, kterou připravíte jen s kelímkem od jogurtu a ten starší recept si necháme na někdy příště. 🙂 Klasika, ke které nemá smysl psát nic navíc.

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 12 porcí

Suroviny na formu 32×20 cm:

  • 2 středně velká vejce
  • 1/3 kelímku (od jogurtu, který použijeme na těsto) třtinového cukru
  • mletá vanilka na špičku nože
  • 400-500 g bílého jogurtu (odpovídá akorát velký kelímek Hollandia)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 3/4 kelímku polohrubé mouky
  • 1/4 kelímku ovesné mouky (můžete jemně namlít ovesné vločky)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 500 g jahod
  • máslo a hrubá mouka na vysypání pekáčku nebo formy na pečení

Pekáček (používám smaltovaný) vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou a dáme na chvíli stranou, než přijde jeho čas.

Předehřejeme troubu na 180 °C.

Ve velké míse důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem a vanilkou. Postupně přidáváme jogurt a olej.

Mouku si v misce promícháme s práškem do pečiva, abychom ho přimíchali do těsta rovnoměrně. Suchou směs pak postupně zašleháváme do mísy se směsí vajec, cukru, jogurtu a oleje.

Jahody si omyjte a očistětě. Já je nekrájím, používám je vcelku. Každé ovoce také vždycky prosypávám v misce trochou mouky, aby při pečení nepropadlo úplně dolů na dno těsta.

Zkuste také tenhle jahodový celozrnný koláč s náplní z ricotty a mascarpone >>>

Teď se opět smaltovaný pekáček dostává ke slovu. Těsto rovnoměrně rozlijte ať už do pekáčku nebo do jakékoliv jiné formy, kterou jste si na pečení připravili, rovnoměrně rozmistěte jahody a dejte péct na 35-45 minut, ale spíš do chvíle, než povrch bublaniny bude jemně zlatohnědý.

Máte-li větší formu na pečení, klidně použijte velký jogurt (400-500 g), použijte 2-3 vejce, 3-4 lžíce oleje a odměřujte podle velkého kelímku v úplně stejném poměru.


2 comments

2 comments

Doporučené