Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Banánový chlebíček z celozrnné mouky

Posted on
Banánový chlebíček z celozrnné mouky

Banana bread je asi nejvděčnější recept. Spotřebujete do něj hnědý banány, který se už stydíte někde vytáhnout z kabelky a těsto máte připravené během 15 minut. 

A vůbec. Začínala jím moje úspěšná pečící éra a díky němu jsem svůj kuchařský um neodsoudila hned po prvních várce neúspěchů. Dneska jsme ho dojídali k snídani. Rozkrájela jsem posledních 5 nebo 6 kousků na talíř a na mobilu hledala ubytování do Norska na Airbnb. Vždycky jsem si z talířku uloupla polovinu plátku a když jsem se vracela pro zbytek, už tam nebyl. Takže hotový mizí asi stejně rychle, jako se míchá těsto.

Suroviny:

(hrnek= americký cup, cca 236 ml)

  • 3 velké zralé banány
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla nebo ghí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička sody bicarbony
  • špetka soli

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte prosátou mouku, sodu, špetku soli a skořici a důkladně promíchejte.

Rozmixujte banány, přidejte vejce a ručním šlehačem nebo metlou prošlehejte. Během šlehání přilijte rozpuštěné máslo, přidejte cukr a vanilkový extrakt.

Nyní postupně vmíchejte suchou směs do banánové „mokré směsi“. Přesuňte do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček a vložte do trouby.

Banánový chéb pečte 50-55 minut a před koncem pečení překontrolujte dřevěnou špejlí.

 

 

18 comments

18 comments

  1. Ahojky…:)

    Zaujaly mne použité suroviny – hlavně tedy druh mouky. Do karet mi hrálo, že nám zrovna hnědly banány, a nebyl tedy důvod se konečně do chlebíku pustit. Je pravda, že jsem banana bread nikdy předtím neupekla, ale i tak musím říct, že tento je vynikající. Bonusem je minimum rafinovaného cukru, takže se o něj můžu podělit i s naším chlapečkem. Paráda – doporučuji.
    P.S.: Při pečení se mi povedlo, že naběhlé těsto prasklo. Osobně to mám ráda – krásně to pak křupe.

      1. To som aj robila, len chlebik bol vo vnutri po kontrole spajdlou stale vlhky a vrch uz tmavol. Piekla som v strede rury, preto som ho teda dala nizsie. Ked bol stred OK a chlebik som vyklopila, tak bol zo spodu tiez velmi tmavy. Orezala som to, nebol uplne spaleny, ale pri tej vyske cesta v tomto druhu formy by som teplotu volila nizsiu. Aspon pri mojej rure 🙂

Doporučené