Sedíme ráno s černým čajem, uprostřed máme bábovku a ukrajujeme. Máloco se u nás sní tak rychle, jako bábovka. A tahle maková zmizela rychlostí blesku.
Suroviny na klasickou bábovkovou formu (objem 3,2 l)
- 1 kelímek ricotty (250 g)
- 1,5 kelímku hladké špaldové mouky
- 0,5 kelímku mletého máku
- 2 vejce
- 1/3 kelímku řepkového oleje nebo povoleného přepuštěného másla
- 1/4 kelímku mléka
- 2 PL pravého kakaa
- 6 PL třtinového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sody
- 1/4 ČL soli
- vanilkový extrakt nebo špetka mleté vanilky
- strouhaný kokos na vysypání formy
Troubu predehřejeme na cca 175 °C. Ve velké míse smíchame mouku, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme.
V jiné, větší míse vyšleháme vejce s cukrem, ricottou a vanilkou, přilijeme olej a mléko. Do směsi „mokrých“ ingrediencí prosijeme směs „suchou a prošlěháme, aby vzniklo hladké a nadýchané těsto.
Zkoušeli jste naší oblíbenou citronovou bábovku s rozmarýnem?
Těsto přesuneme do bábovkové formy vymazané řepkovým olejem nebo přepuštěným máslem a vysypané kokosem a pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit, aby se vám nerozpadla.
Zajímá vás recept na bezlepkovou bábovku z rýžové mouky?
U nas sa zjedla tiez velmi rychlo, velmi vydarena, dakujem. Mam rada babovky a stale hladam recepty na nejake zaujimave, tuto rozhodne zaradim do svojho receptaru. Nemala som ricottu a tak som ju nahradila tvarohom, musela som pridat aj trochu mlieka, babovka bola uzasna!
💙💙 dekuji, to je super 🙂
Mam este otazku k receptu, ja som musela pridat dost mlieka, myslela som si ze je to pouzitim tvarohu miesto ricotty, ale odporucila som tort aj kolegyni a ta pouzila ricottu a mala problem s velmi tuhym cestom. Takze tiez pridavala mlieko. Chcem sa opytat, ci je mnozstvo mlieko uvadzane v recepte spravne. Bojim sa menit si svojvone recept, aby mala babovka spravnu konzistenciu a preto sa pytam:) Dakujem za odpoved.
Myslim, ze hodne zalezi na mouce. 🤔 moje testo bylo v poradku, ale kazda mouka saje jinak. K.