Categories ❄ Vánoce ❄, Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Norské malinové kuličky z ovesných vloček (Chokladbollar/Havregrynskugler)

Posted on
Norské malinové kuličky z ovesných vloček (Chokladbollar/Havregrynskugler)

Co mi z Norska zůstalo je nejenom láska k minimalismu, ale i k jejich vánočnímu cukroví. Tyhle nepečené kuličky jsou naprosto jednoduché, můžete je připravit na poslední chvíli a jsou neskutečně originální. A růžové. Prostě. Růžové.

V Norsku a Švédsku je najdete po celý rok, ale v Dánsku je připravují na Vánoce, jako slavnostní cukroví. Zkuste je taky jako alternativu těch našich rumových a dejte mi vědět, jestli je u vás taky převálcovaly. :))

Suroviny na 35 kuliček:

  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 120 g měkkého másla
  • 60 g jemně mletého třtinového cukru
  • 2 vrchovaté PL pravého kakaa
  • 2 PL silné černé kávy
  • 1 vrchovatá PL malinového džemu bez semínek
  • pár kapek vanilkového extraktu nebo část semínek z lusku
  • 25 g lyofilizovaných malin

Vločky (můžete je nechat jemné nebo je ještě trochu pomlít v mixéru, já je vždy párkrát protočím, aby byly jemnější), máslo, cukr, kakao, kávu, malinový džem a vanilkový extrakt smícháme a nejlépe rukama vypracujeme dobře spojené „těsto“.

Z něj tvoříme kuličky, o průměru přibližně 2 cm.

Lyofilizované maliny (můžete je smíchat i s jahodami) nadrtíme do misky na jemno, buď mezi prsty nebo plochou stranou nože. Snažte se, aby se ovoce rozpadlo na malinké kousky, ale nemixujte ho na prach, cukroví tak bude hezčí. Jednotlivé kuličky v této směsi obalujte.

Už jste viděli recept na norské pistáciové cukroví? 🙂

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené