Categories Recepty, Slané pokrmy

Brambory „hasselback“ pečené v troubě s parmazánem a rozmarýnem

Posted on
Brambory „hasselback“ pečené v troubě s parmazánem a rozmarýnem

Krásně vypadají nejenom na fotkách, ale i na talíři a jsou neskutečně jednoduché. Můžete je zvolit jako přílohu nebo i jen tak s tvarohovým dipem a o rychlou večeři máte postaráno. A jaký je trik na jejich krájení?Aby brambor neklouzal, nekutálel se a stál na prkýnku i v pekáčku, malinko ho vespodu seříznu. Pak už stačí jen nakrájet na charakteristickou „harmoniku“. Abyste brambor nepřeřízli, položte vedle něj z každé strany jednu čínskou hůlku. Nůž se o ně zarazí.

Suroviny na 2 porce:

  • 300 g menších brambor
  • 3 PL olivového nebo řepkového oleje
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 svazku čerstvého rozmarýnu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory nakrájíme na „harmoniku“ a rozložíme do pekáčku nebo zapékací misky vyložené pečícím papírem.

V misce smícháme olej, strouhaný parmazán, prolisovaný česnek, na jemno nasekaný rozmarýn, sůl a pepř. Směsí vyplníme vroubky, které jsme na bramborách vytvořili. Část parmazánové náplně si můžeme schovat a potřít jí brambory i po upečení.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu opečené do zlatova.

Upečené brambory posypeme hrubozrnnou solí, čerstvými lístky rozmarýnu, případně zbylou parmazánovou náplní.

 

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené