Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Bábovka z rýžové mouky s křupavou čokoládou

Posted on
Bábovka z rýžové mouky s křupavou čokoládou

Bábovka je asi nejestetičtější dezert na světě. Tahle je z rýžové mouky, bezlepková a jo. Je fakt dobrá, i když jiná. Nedávno se ke mně díky Pernerovu mlýnu dostala rýžová mouka, kterou jsem nikdy nezkoušela a hrozně mě lákalo z ní něco zkusit. Když jste foodbloger, konec listopadu pro vás znamená jednu nepříjemnou věc. Světlo je asi 5 minut denně, takže pokud se něco nepovede uvařit nebo upéct na první dobrou, ten den je vaše šance promarněná. Díky bohu, že z touhle bezlepkovou kráskou to vyšlo.

Suroviny na klasickou bábovkovou formu:

  • 320 g rýžové mouky (já použila Pernerku)
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • 5 PL třtinového cukru
  • 3 PL přepuštěného másla ghí nebo řepkového oleje + trochu na vymazání formy
  • 1 balení vanilkového pudinku nebo 35 g kukuřičného škrobu
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 60 g jemně nasekané hořké čokolády s min 70 % kakaa
  • strouhaný kokos nebo mleté ovesné vločky na vysypání formy

Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 °C. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky smícháme v míse s cukrem, vyšeháme do světlé pěny, přidáme měkké ghí a mléko.

V jiné míse smícháme rýžovou mouku, pudinkový prášek a prášek do pečiva. Nyní můžeme „suchou“ směs přes sítko prosít do misky s „mokrými“ ingrediencemi.

Podívejte se, jak připravit cuketovou celozrnnou bábovku s čokoládou!

Nakonec jemně stěrkou zamícháme bílky. Do pečlivě vymazané a vysypané formy nalijeme třetinu připraveného těsta, na něj nasypeme polovinu čokoládových kousků a zalijeme zbytkem bábovkového těsta. Nakonec zasypeme zbylými čokoládovými kousky, které můžeme jemně vmíchat i dovnitř těsta lžící.

Bábovku pečeme zhruba 45-55 min (podle typu trouby) dokud nezezlátne na povrchu a kontrolní špejle nevyjde čistá.

Zkoušeli jste už sicilskou bábovku s citronem a rozmarýnem?

 

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené