Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Koláč s hruškami, mandlemi a krémem z mascarpone

Posted on
Koláč s hruškami, mandlemi a krémem z mascarpone

Koláč s hruškami si zamilujete a budete ho milovat stejně tak, jako já už několik let. Největší výhodou je, že je úplně jednoduchý na přípravu, i když tak na první pohled nevypadá. Pekla jsem ho do zapékací formy o rozměru 23 x 17 cm, proto jsem dělala celý dezert jen ze dvou vajec. Předpokládám ale, že vy budete péct v o trochu větší hranaté nebo kulaté formě, proto píšu suroviny navýšené.

Suroviny na 1 zapékací formu

  • 3 vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g celozrnné špaldové mouky
  • 3 PL třtinového cukru
  • 3 PL horké vody
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na krém:

  • 1 balení mascarpone (250 g)
  • 1 odtučněného tvarohu (250 g)
  • 1 PL třtinového cukru
  • špetka vanilky nebo vanilkový extrakt

Na dušené hrušky:

  • 3 větší hrušky
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 ČL přepuštěného másla
  • 1 ČL třtinového cukru
  • skořice

K podávání:

  • opražené plátky mandlí

Nejprve připravíme piškot. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Maximální šlehatelnost by měly mít bílky po 10 minutách šlehání vajec o pokojové teplotě.

Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Lehce k nim vmícháme stěrkou bílky a postupně prosíváme a opatrně vmícháváme mouku s kypřícím práškem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 160 °C cca 45-55 min, dokud piškot nezezlátne na povrchu a kontrolní špejle nevyjde čistá.

Mezitím si připravíme krém tak, že vyšleháme mascarpone s tvarohem, cukrem a vanilkou a dáme stranou. V mezičase se ho také pokusíme nesníst.

Už jste vyzkoušeli „Bounty“ cheesecake?

Hrušky rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na tenké plátky. Ve velké pánvi si necháme rozpustit přepuštěné máslo s cukrem, přidáme citronovou šťávu, skořici a hrušky ve směsi dobře obalíme. Necháme dusit pod pokličkou a občas promícháme, dokud hrušky nezměknou.

Pak už zbývá jen koláč „sestavit“. Na vychlazený piškot navrstvíme krém, na něj připravené skořicové hrušky a koláč posypeme plátky mandlí, které jemně opražíme na sucho na pánvi.

Ochutnejte taky švestkový koláč s mákem z ječné mouky!

 

 

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené