Categories Recepty, Slané pokrmy

Dýňová polévka s pomerančem a zázvorem

Posted on
Dýňová polévka s pomerančem a zázvorem

Minule mi volala mamka a četla mi napřeskáčku tři různé recepty a do toho se mě ještě ptala, jak polévku dělám já. Dýňovka je prostě jako svíčková. Každý na ní má svůj osvědčený recept a mě to na tom vlastně hrozně baví.Suroviny uvádím na 4 porce, pro nás je to ale dvojboj na jednu večeři. Máme polévky rádi a protože Honza chodí domů nejdříve kolem půl desáté večer, nemáme režim, který by nahrával opulentním večeřím o několika chodech.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 střední dýně hokaido
  • 1 l dobrého zeleninového vývaru
  • 300 ml teplého mléka
  • 1 pomeranč
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ČL přepuštěného másla ghí
  • 1 ČL řepkového oleje
  • 1/2 ČL chilli
  • 3/4 ČL sušeného zázvoru
  • 2 ks bobkového listu
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl, čerstvě mletý pepř

K podávání:

  • opražená semínka (směs slunečnice a dýně)
  • zakysaná smetana
  • krutony

Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme lžící semínka. Zbytek nakrájíme i se slupkou (pokud je hezká) na menší kostky, poskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 °C do měkka.

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, stroužek česneku rozpraskneme plochou stranou nože a společně orestujeme na másle a řepkovém oleji. Přidáme dýni, která se v máslové cibulce obalí, 3-4 proužky pomerančové kůry a vymačkanou pomerančovou šťávu.

Už jste zkoušeli pesto z pečených paprik?

Obsah hrnce zalijeme zeleninovým vývarem, do základu na polévku vložíme bobkový list, zázvor a chilli a necháme na mírném plameni probublávat 20-30 minut.

Před mixováním vyjmeme z hrnce bobkové listy, pomerančovou kůru a zbytek rozmixujeme do hladka. Nakonec vmícháme teplé mléko a dochutíme solí a pepřem.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené