Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Koláč se švestkami a mákem z ječné mouky

Posted on
Koláč se švestkami a mákem z ječné mouky

Ječná mouka, tedy ta z ječmene, se přidává do těsta na jeho zkypření a provzdušnění. Proto je tento celoječný koláč dokonale vláčný a nadýchaný a je kupodivu úplně bílý, i když je mouka celozrnná.

Suroviny na formu Ø 24 cm:

Hrnek = americký cup, cca 230 ml

  • 260 g celozrnné ječné mouky
  • 350 ml podmáslí
  • 40 g mletého máku
  • 3 PL měkkého másla
  • 2 vejce
  • 4 PL medu
  • 1 PL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • švestky

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mezitím vyšleháme mokré suroviny, tedy vejce s medem a máslem do pěny a přidáme podmáslí.

Vedle v misce smícháme prosátou mouku s mákem, práškem do pečiva a solí a postupně vmícháme do „mokré“ směsi.

Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem, poklademe přepůlenými švestkami a pečeme cca 35-40 min, dokud koláč na povrchu nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá, bez drobečků.

Zkoušeli jste už švestkovou bublaninu ze Skyru?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené