Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Svačiny do školy a práce

Mrkvový dort: zdravý recept na klasiku ze Starbucks

Posted on
Mrkvový dort: zdravý recept na klasiku ze Starbucks

Mrkváč mám prostě nějak spojený s našim prvním randěním s Honzou. Milovala jsem několik let ten ze Starbucksu, pak jsem si zamilovala ten, co jsme pekli v naší šílený barevný kavárně v Norském Evangeru. No a Honza mě nikdy nezval na rande na kafe nebo na večeři, ale vždycky na mrkváč a hledali jsme ten nejlepší. Dodnes, když jdeme na kafe a mají mrkváč, bereme si jeden ten a k tomu něco jinýho na ochutnání.

Když jsem tenkrát přijela z Norska a přivezla si recept na mrkváč, který byl, co si budeme povídat, né úplně štíhlá linie-friendly a udělala z něj zdravější. Pak jsem se k němu vrátila loni a recept jsem ještě trochu upravila. A tady je.

Suroviny na dortovou formu Ø 24 cm

Hrnek = americký cup, cca 230 ml

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 3 středně velké mrkve
  • 2 vejce
  • 4-5 PL třtinového cukru
  • 1 kelímek bílého jogurtu (120 g)
  • 3 PL řepkového oleje
  • 3/4 ČL skořice
  • 3/4 ČL kuchyňské sody
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • hrst vlašských ořechů (nemusí být)
  • hrst rozinek namočených předem do rumu

Na krém:

  • 250 g Philadeplhie nebo Lučiny
  • 2-3 PL javorového sirupu
  • 2 PL limetkové šťávy
  • špetka mleté vanilky nebo pár kapek extraktu (nemusí být)

Vyšleháme cukr s vajíčky do pěny, přidáme jogurt, olej a citronovou kůru. Postupně vmícháme prosátou mouku se skořicí sodou, práškem do pečiva a špetkou soli a na závěr do směsi vmícháme oloupanou a na jemném struhadle nastrouhanou mrkev.

Do těsta nakonec přisypeme pokrájené vlašské ořechy a rozinky namočené v rumu (naposledy jsem je v něm nechala v lednici několik dní, než jsem se k pečení dostala :)).

Mimochodem, zkoušeli jste celozrnnou cuketovou bábovku?

Dort pečeme cca 30-40 minut na 180 °C, samozřejmě závisí na typu trouby, proto po 30 minutách překontrolujte vnitřek dortu dřevěnou špejlí. Pokud vyjde suchá, dort je hotový. Nebude ale suchý i když na něj pár minut zapomenete.

Na upečený dort připravíme krém. Vyšleháme čerstvý sýr s javorovým sirupem, limetkovou šťávou a vanilkou a namažeme na vychlazený korpus. Dort nechte ideálně přes noc v lednici uležet.

Chcete vědět jak na zdravější Míša řezy?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené