Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Švestková bublanina ze Skyru

Posted on
Švestková bublanina ze Skyru

Skyr nebo řecký jogurt chutnají v koláčích naprosto dokonale. Díky nim má korpus perfektní texturu a je vláčný, nahradí dokonce i část tuku. Když vybíráte řecký jogurt, sahejte vždy po tom pravém, tedy jogurtu od Milko nebo myslím že ho koupíte i v Marks&Spencer. Jogurty s označením „řeckého typu“ se nevyrábí stejně jako ty řecké, pouze v nich je víc smetany, aby působily „poctivě“ a měly hustší texturu. Takový jogurt je ale po rozmíchání řídký a obsahuje syrovátku, na rozdíl od pravého řeckého jogurtu. Vaše dezerty by proto mohly dopadnout jinak, než jste čekali.. J

Jak je to s jogurty? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky, které vás zajímají.

Pokud máte rádi nižší korpus, použijte místo dortové formy větší hranatý pekáček.

Suroviny na dortovou formu Ø24 cm:

(hrnek= americký cup, cca 230 ml)

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 5 PL třtinového cukru
  • ½ hrnku skyru nebo pravého řeckého jogurtu
  • 2 vejce
  • 60 g měkkého másla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sody
  • švetsky, přepůlené

Troubu předehřejeme na 180 °C. Prosijeme mouku, prášek do pečiva a sodu do středně velké misky. Ve vedlejejší míse vyšleháme máslo s cukrem a vejci do jemného nadýchaného krému. Přidáme skyr nebo řecký jogurt a prošleháme.

Rychlost šlehače snížíme a postupně přidáváme a zašleháváme směs mouky a kypřidla. Těsto přemístíme do koláčové formy (nebo pekáčku) vyložené pečícím papírem a navrch poskládáme přepůlené švestky. Ty jsem pro jistotu ještě vespod obalila v mouce, aby se nepropadly na dno formy při pečení.

Pečeme 40-60 minut, podle velikosti formy, raději na konci pečení překontrolujte dřevěnou špejlí.

Zkoušeli jste rebarborový celozrnný koláč s ovesnou drobenkou? Rebarboru můžete nahradit i jiným ovocem.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené