Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Rebarborový koláč s ovesnou drobenkou

Posted on
Rebarborový koláč s ovesnou drobenkou

Kamarádka se mě ptala, jestli neznám recept na nějaký rebarborový koláč, který by nebyl plný „hutnýho zla“, jako je tuna másla a hodně cukru. No, s rebarborou je to oříšek, protože je plná vody a navíc bez cukru to s ní taky nejde úplně jednoduše. Nakonec jsem ale dala dohromady jeden „hodnej koláč“ s drobenkou. A zase vám budou stačit jen kelímky.

Pokud nebudete používat pravý řecký jogurt, který má méně syrovátky a je hutnější a místo něj sáhnete po normálním jogurtu nebo jogurtu řeckého typu, tak raději jedno vejce uberte, aby se koláč nesrazil.

Suroviny na dortovou formu:

Na koláč:

  • 400 g rebarbory
  • 2 kelímky řeckého jogurtu Milko
  • 2 kelímky špaldové celozrnné mouky
  • 5 PL třtinového cukru
  • 1 PL vanilkového pudinku
  • 2 vejce
  • 1 ČL sody
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • kůra z citrónu
  • semínka z vanilkového lusku

Na drobenku:

  • 3 PL ovesných vloček
  • 1,5 PL třtinového cukru
  • 2 zarovnané PL měkkého másla
  • trocha semínek z vanilkového lusku

Připravíme nejprve drobenku prožmouláním vloček, másla a cukru s vanilkou a necháme stranou. Troubu předehřejeme mezitím na 180 °C.

U koláče si dejte pozor, aby všechny suroviny měly stejnou pokojovou teplotu a nedávali jste jogurt z lednice, aby se těsto zbytečně nesrazilo. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na cca 3cm špalíčky.

Vyšleháme vejce s cukrem důkladně do pěny. Přidáme jogurt a citrónovou kůru, semínka z lusku a nakonec směs mouky, pudinku, prášku do pečiva a sody. Krátce prošleháme, aby se vše propojilo, ale těsto zůstalo nadýchané a přesuneme do formy na dort, vyložené pečícím papírem, poklademe špalíčky rebarbory a nakonec rovnoměrně podrobíme připravenou drobenkou.

Pečeme 50 min až 1 hodinu, podle druhu trouby, překontrolujte raději těsto špejlí, než koláč vyndáte.

Zkuste skvělý ricottový koláč s ovocem nebo zdravější variantu kakaového koláče s tvarohem.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené