Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Základní cheesecake

Posted on
Základní cheesecake

Na mym prvnim blogu to byl recept, který rozhodl, že budu blogovat. Byla jsem v Norsku a bydlela u výtvarnice Mony, která měla kavárnu asi hodinu od Bergenu. Prodávali jsme asi 4 druhy dortu a kváskovej chleba s vajíčky a všechno bylo naprosto nejlepší a široko daleko vyhlášený.Mrzí mě, že jsem tenkrát ještě moc neviděla svět zkrz hledáček, takže jsem toho moc nevyfotila. Moně bylo 57 a měla dredy až do pasu. Dělala alternativní barevný umění, ve kterym se nesla celá kavárna a bylo tam všechno hrozně bláznivý a barevný a stěny na záchodech byly natřené tak, že vypadaly jako dinosauří kůže a věšáky na ručníky a toaletní papír byly z různě nabarvených gumových dinosaurů a ti dinosauři celkově lezli po stěnách a po stropě. A všude uvnitř kavárny byl chaos a nepořádek a rozházený knihy a křížovky a bylo to jak když přijdete k někomu do obýváku. A taky že jo. Když venku pršelo několik dní v kuse, ležela Mona na gauči, který jsme tam měli v pyžamu a vlněných ponožkách a byla, jak říkala „pissed“ a říkala, že ani nebudeme otvírat. A když bylo hezky a měla dobrou náladu, v jednom rohu kavárny bylo třpytkatý pódium se svíticíma obručema, kytarama a piánem a mohlo se tam koncertovat. A tam se tenhle cheesecake narodil. 😀

Recept na tenhle základní cheesecake je primitivní a neznam nikoho, komu by nechutnal. Honza říkal, že točil nějakou soutěž o nejlepší cheesecake a vyhrál ho cheesecake z Cukrárna Alchymista, ale že na tenhle to nemělo. Vždycky řekne, že můj cheesecake je nejlepší a pak dodá „a že já měl i cheesecake, co vyhrál soutěž!“ 😀

Jinak původně je recept z cream cheese, můžete ale použít jakýkoliv tvaroh ve vaničce nebo jiný čerstvý sýr jako je žervé nebo lučina nebo funguje i Skyr. V podstatě ta chuť je vždycky hodně identická, že ani my nerozeznáme, z čeho se ten cheesecake dělal a to ho děláme opravdu často. Vím, že se dnes snaží být každý světový, ale pravý cheesecake se nedělá z mascarpone. Vím, že jsou všichni zmatení z Tiramisu, které se z mascarpone dělá, ale cheesecake se dělá z krémového sýru. Takže mascarpone do Tiramisu nebo do mascarpone dortu. Sem nepatří.

Suroviny na klasickou dortovou formu:

Na korpus:

  • 15 celozrnných digestivních sušenek (já používám sušenky bez cukru Gullón)
  • 3 PL měkkého másla
  • 1/3 ČL skořice

Na náplň:

  • cca 350 g krémového sýra nebo výše uvedené alternativy
  • 2 vejce
  • 4 PL třtinového cukru
  • štáva z ½ citrónu
  • semínka z vanilkového lusku

Na dokončení:

  • 300 g zakysané smetany (já používám 12%)

Sušenky nadrtíme v robotu a důkladně smícháme v míse s máslem a skořicí. Natlačíme na dno kulaté dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 °C 5 min.

Mezitím vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme šťávu z citrónu, vanilku a krémový sýr. Prošleháme do hladkého krému, nalijeme na sušenkový základ a pečeme dalších 25 min.

Po uplynutí této doby dort vyndáme opatrně z trouby a jemně pokryjeme poslední vrstvou ze zakysané smetany. Pečeme dalších 5-10 min. Dort necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne v lednici.

Podívejte se na recept na vanilkový cheesecake s javorovým sirupem a pekanovými ořechy nebo na kokosový „Bounty“ cheesecake.

Máte rádi Ferrero? Co zkusit Ferrero cheesecake?

Kde se recept na základní cheesecake narodil?

Jo a dorty jsme zdobili už tenkrát živýma květama. Trhali jsme je z květináčů před domem a dělali jsme z nich i limonádu. 😀

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučené